Egészség

A horgolás csökkentheti a fájdalmat, és késleltetheti a demencia kialakulását egy új kutatás szerint

Kötni, horgolni ma már nem olyan divatos, pedig amellett, hogy költséghatékonyan alkothatunk magunknak új ruhadarabokat, még az egészségünkre is szuper hatással van. Egy új kutatás szerint ugyanis csökkenti a szorongás tüneteit, csillapítja a fájdalmat, és lassítja a demencia előrehaladását.

Az Egyesült Királyságban tevékenykedő Knit for Peace, azaz Kössünk a békéért alapítvány jótékony céllal köt ruhaneműket a rászorulóknak, és szerintük a horgolás nagyon jó hatással van mind a testre, mind az elmére. Hogy véleményüket alátámasszák, kutatómunkába kezdtek, valamint 1000 alapítványi tagjukkal készítettek felmérést a kötési élményeikről.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Az eredmények szerint a repetatív mozgás szerotonint szabadít fel az agyban, amit boldogsághormonnak is neveznek, ezzel pedig mind a testi, mind a mentális egészségünkre jó hatással van. A The British Journal of Occupational Therapy nevű egészségügyi szaklapban megjelent tanulmány szerint a válaszadók 81%-a számolt be arról, hogy a kötési tevékenység után általánosságban boldogabbnak érzi magát. Egy másik, 2007-es amerikai kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a kötögetés képes átlagosan 11-gyel csökkenteni percenként a szívverést, ami egy teljesen nyugodt, relaxált állapotot idéz elő a tevékenység végzőjénél. Sőt, még szellemi frissességünknek is jót tesz, ugyanis akár felére csökkentheti a kognitív károsodás kialakulásának esélyét.

Az alapítvány saját felmérésében a válaszadók 86%-a állította, hogy a horgolás minden alkalommal segít nekik relaxálni, míg 30%-uknál még a szorongás és a magas vérnyomás is csökkent. Egyeseknél pedig az ízületi és krónikus fájdalmakat is képes volt enyhíteni ez a tevékenység. Egy szó mint száz, szerintünk ez elég indok arra, hogy még ma kötőtűt ragadjunk, és elsajátítsunk egy új hobbit!