Egészség

Pár perc jógával a stressz ellen

Az nem újdonság, hogy a jóga rendkívül jót tesz a szervezetünknek és az elménknek egyaránt. Nem csoda, hogy a 21. század egyik kedvenc mozgásformájává vált. Szakértők szerint azonban ha nem nagyon van időnk a nyújtógyakorlatokra, ezt az egyet azért mindennap végezzük el vagy építsük be a rutinunkba, ugyanis csodákat művel a stresszoldó képességünkkel.

A 21. században a stressz elkerülhetetlenül részévé vált az életünknek – ez nem is csoda, hiszen egyre többet akarunk, egyre gyorsabban, és képtelenek vagyunk leállni. Pszichológusok szerint egész egyszerűen elfelejtettünk unatkozni is, pedig az agyunknak szüksége lenne arra, hogy néha ne csináljunk semmit. A technológia, a munkamorál és a felgyorsult életvitel következtében azonban ezt nagyon nehéz betartani – a jóga azonban segíthet abban, hogy aktívan, mégis lelassulva kapcsolódjunk ki.

Ha nincs időnk órákon keresztül jógázni, sőt még egy gyors félóra sem fér bele, de szeretnénk elűzni a stresszt és a szorongást, szakértők szerint elegendő, ha egyetlen gyakorlatot építünk be a mindennapjainkba, ez pedig a halpóz. Különösen akkor lehet hasznos, ha ráadásul ülőmunkát is végzünk, hiszen ez segít a gerinc tehermentesítésében, amellett, hogy a stressz-szintünket is hatékonyan lejjebb viszi.

Fotó: iStock.com/littlehenrabi

Fotó: iStock.com/littlehenrabi

A halpóz kinyitja a mellkasunkat, teret enged a szívünknek, ezáltal segíti a vér könnyedebb áramlását. A vállainkról szó szerint és átvitt értelemben is leveszi a terhet: ülőmunka közben ugyanis hajlamosak vagyunk előrehajolni, ez pedig nagy súlyt helyez a vállunkra, a csuklyásizmunkra és a nyakunkra.

Ha nem tudjuk, milyen a halpóz, ezzel a videóval könnyedén gyakorolhatjuk, csak arra figyeljünk, hogy soha ne erőltessük meg nagyon magunkat. Ha nem esik jól a gyakorlat, haladjunk kis lépésekben!