Egészség

Meg szabad enni a csírázott krumplit? – Újabb konyhai tévhitek

Elég egyetlen rossz információ, egy tévhit, és máris ételt vagy konyhai eszközt dobunk ki, esetleg pazarlunk el hiába.

Érthető módon féltjük magunk és családunk egészségét, ételeink ízét, ezért igyekszünk mindenben megfelelni az elvárásoknak, betartani minden biztonsági szabályt, ám időnként ezek a szabályok tévesek, vagy régen ugyan igazak voltak, de mára bebizonyították, hogy csupán felesleges, esetleg káros óvintézkedések. Ám ettől sokan még nem szabadultak meg tőlük.

A fa vágódeszka nem higiénikus

Annak idején csak és kizárólag fából készültek a vágódeszkák, mára azonban műanyagból is megkaphatjuk őket. No de melyik jobb? A tévhit szerint a kórokozók utat találnak maguknak a fa vágódeszka repedéseiben, a mosogatáskor sem jönnek ki, és ezért nem szabad ilyen eszközt használni. A Kaliforniai Egyetem kutatói alaposan megvizsgálták mindkét vágódeszkát, és semmilyen különbséget nem találtak köztük. Tényleg bekerülnek baktériumok a fába, de nem szaporodnak, és 99 százalékuk egyszerűen elpusztul. Sőt, olyannyira nem igaz a tévhit, hogy épp a műanyag deszkákon találtak több kórokozót. Nem az a lényeg, miből van a vágódeszkánk, hanem az, hogy nyers hús felvágása után azonnal és alaposan mosogassuk el, vagy akár tegyük egy fazék vízben a tűzre forrni, majd hagyjuk megszáradni.

Fotó: iStock.com/TanyaLovus

Fotó: iStock.com/TanyaLovus

Ki kell dobni a kicsírázott krumplit

Ha nem sikerül sötét, hűvös és száraz helyen tartanunk, a krumpli bizony elkezd csírázni, főleg így tavasszal. Mihez kezdjünk vele? Ültessük ki a kertbe, vagy hámozzuk meg, és együk úgy, mintha sosem látott volna csírát? Susan Westmoreland szakértő szerint nem kell kidobni a megzöldült, megráncosodott, csírázó krumplit, csupán hámozzunk körültekintően, és szabaduljunk meg a csírák mellett a zöld részektől is. A zöld szín a klorofill termelődése miatt alakul ki, és jelzi a nagy mennyiségben mérgező szolanin nevű anyag jelenlétét. A zöld részek azonban tényleg csak nagyon nagy mennyiségben fogyasztva okoznak bajt, tüneteket. A kicsírázást megelőzendő Susan a sötét, hűvös helyen történő tárolást javasolja, de azt mondja, soha ne tegyük a krumplit a hűtőbe, mert megváltozik az íze.

A sós víz hamarabb forr fel

Szinte mindenki reflexszerűen megsózza a forrni feltett vizet, mondván, hamarabb felforr, és az étel is gyorsabban elkészül, ha só is van benne. Csakhogy a víz forráspontját nem lehet érdemben egy csipet vagy egy kiskanál só hozzáadásával befolyásolni, ahhoz, hogy tényleg hamarabb felforrjon a víz vagy az étel, annyi só kéne bele, amitől már ehetetlenné válna. Ha már a sónál tartunk: a beleszórt rizsszemek sok mindenre jók, de biztos, hogy nem szívják magukba a nedvességet a sószemcsék helyett.

Fotó: iStock.com/antos777

Fotó: iStock.com/antos777

Az alumíniumedényektől Alzheimer-kórt kapunk

A teflontól meg rákot, pedig egyik állítás sem ilyen egyértelmű. A könnyű alumíniumedények, -serpenyők nem az ördögtől valók, még akkor sem, ha a nyolcvanas években ezt hitték róluk. Az egész tévhit alapja egy hatvanas évekbeli vizsgálat, amelynek során az Alzheimer-kórban szenvedők agyában alumíniumlerakódásokat találtak. Ám ezek nem a serpenyőből kerültek oda! Ha mégis kis mennyiségű alumínium kerül a szervezetbe, azt a vesék kiválasztják, és természetes úton távozik. Az alumíniumfóliák használatát azonban már nem javasolják olyan könnyű szívvel, a bennük található alumínium ugyanis magas hő vagy a fűszerek, esetleg citromos vagy paradicsomos lé határa jobban kioldódik. Ugyanakkor nem kell szó szerint rettegnünk az alumíniumtól: kis mennyiségben, testsúlykilogrammonként 40 mg alumíniumot egészségügyi kockázat nélkül kiválasztunk.

Kiskanál kell a pezsgőspalackba

Igen sokan tartják magukat a szokáshoz, miszerint a felbontott üveg pezsgő szájába egy fém kiskanalat kell tenni, hogy az majd bent tartsa a buborékokat és aromákat. Ha végiggondoljuk, egyértelműen látszik, hogy a tévhitnek nincs valóságalapja: maximum egy szoros parafa vagy műanyag dugó lenne képes úgy eltömíteni az üveg száját, hogy a szénsavat is bent tartsa.