Egészség

Ez történhet a szervezetünkkel, ha rendszeresen későn fekszünk le aludni

Van, aki korán fekszik, mint mondják, a tyúkokkal. És vannak éjszakai baglyok, akik inkább lustálkodni szeretnek, és késő éjjelig fennmaradni, mert valahogy akkor hatékonyabbak. A biológiai óránk mást igényel, más szokásokat veszünk fel miatta. De mi történik akkor, ha beleszólunk a biológiai óránk működésébe? Ha korán fekvőként csak késő (és még később) éjszaka bújunk ágyba, ráadásul huzamosabb ideig? A kutatók utánajártak: ez történhet a szervezetünkkel, ha rendszeresen későn fekszünk le aludni.

Ha csak néhány estét kell éberebben töltenünk, az még nem olyan nagy kihívás – talán egyre fáradtabbak leszünk, de amikor módunk van rá, kialudhatjuk magunkat, s ha visszatérünk néhány nap elteltével a régi szokásainkhoz, a szervezetünk szinte meg sem érzi a kis kilengésünket. De vajon mit szól ahhoz a testünk, ha huzamosabb ideig, például egy hónapon keresztül rendszeresen későn fekszünk le aludni? A szakemberek szerint többek között a kimerültség jól ismert hatásai jelentkezhetnek nálunk, mint például a memóriaproblémák.

A már említett „éjszakai baglyok” persze könnyű szerrel veszik ezt az akadályt, nekik talán meg sem kottyan – a kutatók szerint ez főként genetikai adottság, ahogyan a korán kelés is. A kutatók pedig utánajártak: ez történhet a szervezetünkkel, ha rendszeresen későn fekszünk le aludni.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

Alkalmazkodunk: Ha a későn fekvés rendszeresen ugyanabban az időben történik, és mindennap ugyanabban az időben kelünk, akkor a szervezetünk előbb-utóbb alkalmazkodik a változáshoz, vagyis talán nem tapasztalunk olyan nagy és drasztikus változást a testünk működésében.

7 óra pihenés: Bármikor is fekszünk le aludni, próbáljunk meg aludni legalább 7 órán keresztül. S ha mindezt mindig ugyanabban az időszakban, például 1-től 8 óráig tudjuk megtenni, a szervezetünk ugyancsak „rááll”, vagyis ebben az esetben is főként a rendszerességen van a hangsúly.

Szédülés: Időeltolódás esetén is tapasztalhatjuk, hogy ha nem alusszuk ki magunkat, ha az alvásunk rendszertelen, a szervezetünk nem tud alkalmazkodni, annak az egyik negatív hatása a szédülés lehet.

Rányomja a bélyegét a hangulatunkra: Hisztis, nyűgös, kötözködő, unott, érdektelen, pökhendi, és még megannyi jelzőt tudnánk azokra, akik nem tudják kialudni magukat. Vagy éppen magunkra is mondhatjuk, hiszen minden bizonnyal tapasztaltuk már, hogy milyen hangulatváltozáson megyünk keresztül ilyenkor.

Fogékonyabbak lehetünk a betegségekre: A kialvatlanság, enerváltság és fáradtság miatt ugyanis könnyen legyengülhet a szervezetünk, s így nem tud olyan hatékonyan védekezni az esetleges baktériumok, vírusok ellen, mint „normális” esetben.

Lassulhat a reflexünk: Ami nemcsak a közlekedés szempontjából veszélyes, de a munkában, a mindennapi kommunikációban is hátráltathat bennünket.