Egészség

Ma van a Down-szindróma nemzetközi világnapja

Március 21-én tartják a Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day), amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

2018-ban a világnapon kifejezetten az inkluzív oktatás szükségességére hívják fel a figyelmet. Ez egy olyan rendszer, ahol a diákok a különbségeiktől, fogyatékosságaiktól függetlenül ugyanabba az iskolába járhatnak, így együtt érik el a tanulmányi szintjük maximumát, és az érzelmi és szociális fejlődésük is egy időben történik. Az inkluzív oktatás persze érzékeli és figyelembe veszi a különbségeket a gyerekek között, de egyben fel is készíti őket, hogy ne csak homogén, hanem sokszínű, különböző tagokból álló közösségben is képesek legyenek dolgozni és szocializálódni. Ez jót tesz mind az egészséges, mind a fejlődésben lassabban haladó gyerekek számára.

Számos országban a Down-szindrómás és egyéb születési rendellenességgel rendelkező gyerekeket még mindig kizárják a hagyományos iskolákból, és egy „speciális” életútra terelik őket, ami megakadályozza, hogy a legmegfelelőbben fejlődjenek, és szocializálódjanak az egészséges társaikkal. Az inkluzív oktatás ezt hivatott megelőzni.

Fotó: iStock.com/DenKuvaiev

Fotó: iStock.com/DenKuvaiev

A Down-szindróma egyébként egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. A március 21-i világnapot először 2006-ban tartották meg, ekkor még csak Svájcban, azóta nemzetközi kezdeményezéssé nőtte ki magát. Itthon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009 óta tartjuk meg a napot. Az ENSZ közgyűlésének harmadik bizottsága 2011. november 10-én tartott plenáris ülésén elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen.

Aki érdeklődik a téma iránt, az a Down Egyesület honlapján bővebb tájékoztatást kaphat.