Egészség

Pörgessük fel az anyagcserénket a tavaszra!

Ahhoz, hogy a nyári álomalakot elérjük, nem elég, ha néha mozgunk, és többé-kevésbé egészségesen élünk – tudnunk kell, hogy az anyagcserénk fontos szerepet játszik abban, hogy hogyan emésztjük meg és tároljuk el a tápanyagokat. Minél gyorsabb az anyagcserénk, annál hamarabb olvadnak le rólunk a kilók. Ezekkel a tippekkel könnyedén felpörgethetjük, és elérhetjük, hogy hozzájáruljon a mozgás és az egészséges életmód által elért fogyáshoz.

Azt azért fontos leszögeznünk, hogy az anyagcsere egyénenként változó intenzitású szervezeti folyamat, a milyensége nagyban függ attól, hogy milyen géneket örököltünk, és a szüleinknek milyen volt az életvitele. Ráadásul az idő előre haladtával, ahogyan öregszünk, szintén változik, rendszerint lelassul – valamikor a huszonötödik életévünk környékén kezdi el elveszíteni top formáját, és idős korunkra igencsak nehezen áll át arra, hogy kicsit felgyorsuljon. Az alábbi tippjeink segítségével azonban biztosan tudunk javítani a helyzeten, és kitartással elérhetjük a vágyott álomalakot!

1. Csak teljes kiőrlésű szénhidrátot fogyasszunk!

Az egyszerű, nem teljes kiőrlésű szénhidrátok nagyon károsak a szervezetre, hamar feltolják a vércukorszintünket, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy ugyanilyen hamar le is essen. Ez pedig azzal jár, hogy evés után nagyon hamar megéhezünk, méghozzá intenzíven. A teljes kiőrlésű és rozsos termékek rostot is tartalmaznak, amely segít az emésztésben, és hozzájárul az anyagcserénk megfelelő működéséhez, sőt, sokáig el is telít minket.

Fotó: iStock.com/NemanjaMiscevic

Fotó: iStock.com/NemanjaMiscevic

2. Tartsunk csalónapot!

Furcsán hangozhat, de az, hogy időről időre nagyobb kalóriamennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, jótékony hatással lehet az anyagcserénkre. Persze nem azt mondjuk, hogy minden második hétvégén együk magunkat dugig gyorskajával, sokkal inkább azt, hogy a héten válasszunk ki egy napot, amikor több egészséges élelmiszert viszünk be a szervezetünkbe, mint egyébként szoktunk, vagy engedjünk meg magunknak egy-két egészségtelen élelmiszert is. A 80-20-as szabály tökéletesen alkalmazható ilyenkor is: az időnk 80 százalékában csak egészséges és a diétánkba beleilleszthető ételeket fogyasszunk, a 20 százalékában pedig ehetünk, amit csak szeretnénk.

3. Együnk sokszor keveset!

A szervezetünk akkor érzi magát a legjobban, ha nem éheztetjük – éppen ezért sokat segíthet, ha ahelyett, hogy napi háromszor ennénk sokat, együnk inkább hatszor keveset! Akkor csináljuk a legjobban, ha a három főétkezésünk nagyobb, a közöttük és utánuk lévő kisebbek pedig inkább egészséges nassolnivalók. Így biztosak lehetünk benne, hogy az anyagcserénknek folyamatosan adunk munkát, és nem kell majd újra beindítanunk, amikor szükségünk lesz rá.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

4. Igyunk sok vizet!

Ha a szervezetünk dehidratált, akkor sokkal kevésbé működik hatékonyan – ez azt is jelenti, hogy az anyagcserét is lelassítja, hiszen azt is hiheti, hogy egy darabig nem fog megfelelő mennyiségű ételhez és italhoz jutni. Ráadásul, ha elég vizet iszunk, az még a bőrünknek is jót tesz, sokkal üdébb és frissebb lesz tőle – nem véletlenül mondják azt, hogy a szépség nem kívülről, hanem belülről kezdődik!

5. Együnk sok rostot!

Ha rostban gazdag táplálkozást folytatunk, azzal biztosítjuk az anyagcserénk megfelelő működését. Rengeteg rost található a teljes kiőrlésű szénhidrátokban, a gyümölcsökben és a zöldségekben, ezért ezekből fogyasszunk minél többet! A rost segít abban, hogy az emésztésünk megfelelően működjön, ráadásul hozzájárul ahhoz is, hogy később legyünk éhesek, hiszen eltelít bennünket.