Egészség

A stressz fertőző lehet – de tehetünk ellene!

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a stressz akár olyan fertőző is lehet, mint a betegségek, és ha sok stresszes ember közelében vagyunk, mi is azzá válhatunk. Ez persze nem olyan meglepő, de most már tudományos háttere is van, és megvan, hogy mivel tudjuk kiküszöbölni a problémát.

A stressz korunk népbetegsége – azért olyan veszélyes, mert egyelőre képtelenek vagyunk bekategorizálni, annak ellenére, hogy fizikailag és pszichológiailag is komoly hatásai vannak ránk. Egyelőre nem teljesen értjük, pontosan hogyan és miért hat ennyire a testünkre, de az biztos, hogy olyan következményei lehetnek, amelyek hosszú távú változásokat hozhatnak a szervezetünkben.

Éppen ezért fontos ez a friss kutatás, amely kimutatta, hogy a stressz valójában fertőző, valahogy úgy, ahogy a betegségek is – nekünk nem is kell találkoznunk a stresszt kiváltó tényezőkkel ahhoz, hogy mi is átvegyük a feszült, szorongó lélekállapotot. A kutatás ugyan egereken készült, de nem ez az első, amely hasonló eredménnyel zárul: az állatok már attól stresszesek lettek, ha olyan egerekkel találkoztak, amelyeket stresszfaktornak tettek ki a kutatók.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a stressz a hormonjaink miatt van ilyen erőteljes hatással ránk, hiszen régen élet és halál kérdése volt, hogy stresszhelyzetben minden porcikánkkal odafigyeljünk és felkészüljünk a környezetünkben fellelhető vészhelyzetekre.

A kutatók szerint azonban egyvalamit tehetünk az ellen, hogy átragadjon ránk mások stresszes idegállapota: figyeljünk oda az érzéseinkre! Igen, ilyen egyszerű: ha úgy érezzük, hogy idegesek vagyunk és szorongunk, akkor gondoljuk át, pontosan miért érezzük így magunkat. Ha nem tudjuk megnevezni az okokat, akkor valószínű, hogy valaki ránk ragasztotta a hangulatot, és le is tudjuk vetkőzni, hiszen nem a mi problémánk az, ami miatt a stresszes szituáció kialakult. Így könnyebb elengedni a rosszkedvet, és tudatosítani magunkban, hogy ez nem a mi, hanem más problémája, amit ránk ragasztott át.