Egészség

Szemszárazságot okozhat a sok számítógépezés a szakértő szerint

Könnyebben alakul ki szemszárazság azoknál, akik sokat ülnek számítógép előtt, mert egy kísérlet szerint a gép előtt feleannyit pislognak az emberek, mint például könyvolvasás közben – közölte a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Nagy Zoltán Zsolt hozzátette, a szemszárazság kialakulását az irodák levegőjének szárazsága is elősegíti, de a régóta kontaktlencsét viselőknél és a változókorban lévő nőknél is jelentkezhet. A szemszárazság égő, csípő, szúró érzéssel jár, hosszú távon károsíthatja a szemfelszínt, hámhiányt, fekélyt okozhat, és könnyebben alakulnak ki bakteriális és más fertőzések is. Elkerülése érdekében tudatosan oda kell figyelni a pislogásra, párásítani kell a levegőt, jó világítást kell biztosítani, és óránként el kell nézni a képernyőről egy kis időre – mondta az MTI tájékoztatása szerint.

Fotó: iStock.com/Kichigin

Fotó: iStock.com/Kichigin

Hangsúlyozta, hogy elsősorban a természetes gyógymódokat ajánlja, a szemcseppet csak enyhe tünetekre, rövid távon érdemes alkalmazni, ha pedig nem szűnnek a panaszok, akkor szemorvoshoz kell fordulni. A műkönnyekből tartósítószer-menteset érdemes választani – fűzte hozzá Nagy Zoltán Zsolt, aki a szülőknek azt javasolja, ne engedjék meg gyermekeiknek a sok számítógépezést, telefonozást, a gyerekek ehelyett minél több időt töltsenek a szabadban.

Száraz szem szindróma

Megírtuk korábban mi is, hogy tavaly októberben a Látás hónapja progam központi témája is a száraz szem szindróma, illetve annak kezelése volt. A szakemberek tájézotatása szerint ez a panasz a lakosság 45 százalékát érinti, és elsősorban a városi lakosság körében gyakori. Ugyanakkor azt tanácsolják, hogy akinek egyébként nincs semmilyen panasza és elégedett a látásával, annak is érdemes megnézetnie a szemeit, hogy a szűrés alapján is megbizonyosodjanak arról, minden rendben van-e a látásukkal, illetve a szemükkel.