Egészség

Edzés várandósan? Lehet, de ezekre figyeljünk oda!

A várandósság még nem jelenti azt, hogy abba kell hagynunk a testmozgást – csupán kicsit máshogyan kell edzenünk, mint babavárás előtt tettük. Ha ezekre a tippekre odafigyelünk, minden probléma nélkül mozoghatunk akkor is, ha éppen növekszik valaki a szívünk alatt!

Csak óvatosan

A terhesség időszaka alatt az legyen az első számú célunk, hogy a baba egészséges legyen, és jól érezze magát, ne az, hogy ne hízzunk sokat. Ezt észben tartva mozogjunk, és ne terheljük túl magunkat! Inkább úgy fogjuk fel a testmozgást, mint az egészségünkhöz hozzájáruló tevékenységet, ami a babának is jót tesz, ne úgy, mint egy kötelező tevékenységet az alakunk megőrzése céljából.

Kerüljük az erős ütéseket és lökéseket

Olyan edzésformát válasszunk, ami nem jár hirtelen és erős ütésekkel vagy lökésekkel – a kontaktsportokat például messziről kerüljük el ilyenkor. Rengeteg edzésforma létezik, amit nyugodtan végezhetünk, de itt is a baba egészsége legyen az első. A futás egy idő után például kifejezetten problémás lehet, mert zötykölődünk közben, viszont a biciklizés tökéletes alternatívát jelenthet.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Figyeljünk a tartásunkra, főleg a hátunknál

Olyan gyakorlatokat végezzünk, amelyek nem terhelik meg a hátunkat, főként az alsó területét, és a derekunkat. A terhesség így is eléggé igénybe veszi ezt a környéket, ha még rá is edzünk, az rettentően megterhelheti. Kérjük személyi edző tanácsát abban, hogy pontosan milyen gyakorlatok kímélik a hátunkat. A jóga ebben nagyon sokat segíthet.

Hallgassunk a testünkre

Terhesség alatt ezt kifejezetten meg kell tanulnunk: csak azt csináljuk, ami jólesik, és ha valami kényelmetlen vagy fájdalmas, azonnal hagyjuk abba. A testünk tudja, mi tesz jót neki, és mi nem, ha figyelünk rá, jelez magától, és nem nekünk kell kimatekozni, hogy mit mozoghatunk.