Egészség

6 egyszerű lépés az egészségünkért 60 év felett

Mindegy, mennyi idősek vagyunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egészségünkkel igenis foglalkoznunk kell. Olyan sokféle helyzet, változás, feladat és probléma adódhat az életünkben, sokszor egyik napról a másikra, amelyek háttérbe szoríthatják, hogy az egészségünkre is odafigyeljünk. Pedig ez az egyik, ha nem a legfontosabb dolog a világon. Mutatunk 6 egyszerű lépést az egészségünk érdekében 60 év felett, mert sosem késő elkezdeni! Ezek ráadásul tényleg olyan hétköznapi dolgok, hogy könnyedén rászokhatunk, íme!

Az egészséges életmód fontos mindannyiunk életében, viszont sajnos sokszor megfeledkezünk róla. Sokan hiába vágnak bele (egészségesebben étkeznek, rendszeresen sportolnak), egyszer csak azon kapják magukat, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagyott náluk, és lassan visszatértek az előző életmódjukhoz, vagyis az egészségük megőrzése háttérbe szorult a mindennapi teendők miatt.

Jellemzően tehát ez szokott lenni az oka: a sok teendő, gond és probléma, egy hirtelen változás, a megváltozott élethelyzet. És ez szinte egyik napról a másikra is megtörténhet. Könnyű elengedni az egészséges étrendet vagy félbehagyni az edzést – és annál nehezebb visszatérni erre az útra.

Mi lehet a megoldás?

Könnyű okosnak lenni. De ha nem nagyot akarunk, csak kis lépésekben gondolkozunk, talán sikerül olyan napi rutinokat beiktatni a hétköznapjainkba, az életünkbe, amelyeket akkor is meg tudunk tartani, ha megváltozik valami az életünkbe. Mutatunk erre példát: íme 6 egyszerű lépés az egészségünkért 60 év felett!

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

1. Kérjünk teljes állapotfelmérést

Még ha nincs is konkrét panaszunk, érdemes megkérni az orvosunkat, hogy küldjön el bennünket egy általános kivizsgálásra, amely segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban minden értékünk a helyén, és az egészségünkkel is minden rendben van. Vagy kiderülhetnek olyan apró jelek, amelyeket időben észlelni mindig áldásos. Ha vannak konkrét panaszaink, esetleg tudjuk, hogy mire kell figyelnünk, mi a bajunk, akkor is érdemes 60 éves korban egy általános kivizsgálást kérni a biztonság kedvéért.

Ez azért is fontos, mert az életmódváltáshoz szükséges tudnunk, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk, mit bír a szervezetünk és mit nem (és ez igaz minden korosztályra!).

2. Igyunk vizet, sokat

Egy rossz szójátékkal élve azt is mondhatnánk, hogy „a csapból is ez folyik”, de a megfelelő folyadékbevitel igenis fontos a szervezetünknek. Az elegendő vízmennyiség segíthet a koncentrálásban, az összpontosításban, a megfelelő agyműködésben és energiát adhat a számunkra. Emellett a bőrünket is hidratáljuk vele „belülről”, ami lassíthatja az öregedés külső jeleit. Vagyis elmondhatjuk, hogy a víz kívül-belül szépít – akkor miért is nem iszunk eleget?

3. Fogyasszunk „valódi” élelmiszereket

A szakemberek szerint ugyanis érdemes olyan ételeket enni, amelyek egészségesek és finomak, mint például a friss, nyers gyümölcsök és zöldségek. Válasszunk olyan ételeket, amelyek természetes módon, mindenféle mesterséges adalékanyagtól mentesen készültek. Emellett étkezzünk úgy, hogy ne legyen körülöttünk semmi zavaró tényező. Ne tévénézés közben reggelizzünk vagy vacsorázzunk! Teremtsünk olyan körülményeket, hogy teljes mértékben az ételre tudjunk koncentrálni.

4. Frissüljünk fel

Ha csak egy 10 perces sétát tervezünk bele a napunkba, már azzal is tettünk az egészségünkért. A friss levegő, a mozgás fontos a szervezetünknek és a mentális egészségünknek, vagyis testet és lelket egyaránt ápolhatunk vele. Feltölt és energiát ad a napi mozgás, ezért ha lehet, ne hagyjuk ki!

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

5. Kapcsoljunk ki

Fontos, hogy kipihenjük magunkat, hogy az alvás valóban pihentető és frissítő legyen. Ha problémáin vannak az alvással, fáradtan, enerváltan ébredünk, változtassunk néhány dolgon, hiszen a szervezetünknek fontos a jó alvás.

Ellenőrizzük a matracot, az ágyneműt, hogy megfelelő hőmérséklet van-e a szobában, és kapcsoljunk ki minden elektromos kütyüt, ha aludni szeretnénk. Elalávshoz választhatunk egy kellemes relaxációs zenét is, hogy megfelelő hangulatban aludjunk el.

6. Dolgoztassuk az izmainkat

Fontos, hogy 60 év fölött se hagyjuk el magunkat. Már a napi sétával is megmozgatjuk az izmainkat, de a legjobb, ha naponta átmozgatjuk egy kicsit az izmainkat, vagy ha úgy adódik, és csak lustaságból nem lépcsőzünk, akkor igenis tegyük meg azt a néhány lépcsőfokot a lift helyett! A mozgás nemcsak az izmainkat erősíti, hanem jó lehet depresszió és mindenféle krónikus megbetegedés megelőzésére, valamint javíthatja a rugalmasságunkat, erősítheti a csontokat és csökkentheti a testzsírt.