Egészség

Így fejezzük be a körömrágást egyszer és mindenkorra

A körömrágás olyan kényszerszokás, amely rengeteg embert érint – csakhogy nagyon fájdalmas tud lenni, ha túlzásba visszük, ráadásul nem is túl szép látvány a tövig lerágott köröm az ujjaink végén. A rossz szokástól könnyebb megszabadulni, mint gondolnánk, ezekkel a tippekkel akár hetek alatt teljesen abbahagyhatjuk!

Jöjjünk rá, mikor rágunk!

Általában vagy egy kiváltó ok, aminek hatására elkezdjük rágni a körmeinket – vagy az idegesség, vagy a stressz, vagy az unalom, a lényeg, hogy képesek legyünk azonosítani. Ha ez megtörténik, és úgy érezzük magunkat, hogy most rágnánk, már tudni fogjuk, mi váltja ki a kényszert.

Fessük ki a körmeinket!

Kétszer is meggondoljuk, hogy elkezdjünk-e rágni, ha szép színesek a körmeink, hiszen ezzel teljesen elrontjuk a látványt. Ha nem is állít meg minket minden esetben, visszatartó elem lehet. Válasszunk olyan színeket, amelyeket nagyon szeretünk, így sajnálni fogjuk lerágni őket a helyükről!

Fotó:Freepik/@freestockcenter

Fotó:Freepik/@freestockcenter

Használjunk keserű körömlakkot!

Léteznek direkt körömrágás elleni lakkok, amelyeknek nagyon rossz, keserű ízük van – ezek pontosan arra jók, hogy a rossz íz miatt ne rágjuk a körmeinket. Bár legtöbbször gyerekeken szokták őket alkalmazni, mi is nyugodtan kenhetjük őket akár a sima körömlakkunk tetejére is, sokat segíthet.

Cseréljük egy másik szokásra!

Pszichológusok szerint egy rossz szokást könnyebb úgy levetkőzni, ha egy újat rakunk a helyére. Ha éppen azt érezzük, hogy rágnánk a körmeinket, akkor helyettesítsük valamivel: vegyünk például egy stresszlabdát, és kezdjük azt gyúrni, vagy térjünk át arra, hogy összedörzsöljük a kezeinket. Könnyebb, ha olyan szokást választunk, amelynek köze van a kezeinkhez, és használjuk őket, hiszen ehhez szoktunk már hozzá.

Tartsuk őket röviden

A rövid körmöket nehezebb rágni – nem lehetetlen, de több munka van benne, így ez is segíthet, hogy szokjunk le a rossz szokásról. Ne hagyjuk őket megnőni, mert akkor felületet biztosítunk a körömrágásnak.