Egészség

Az influenza az agy működését is befolyásolhatja

Veszélyeztethetik az egyes influenzatörzsek az agy egészséges működését – legalábbis ezt állapították meg a tudósok egy kutatás alapján. Bár az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá. Az agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait még nem tanulmányozták. A mostani kutatás eredményei szerint az influenza befolyásolhatja az agy működését is.

Az influenza az agy működését is befolyásolhatja – állapították meg állatkísérletekkel német tudósok. A kutatók egérnőstényeket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal. Két vírustörzs esetében változásokat tapasztaltak a hippocampus, a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület szerkezetében és működésében, ami a fertőzés után egy hónappal is fennállt – idézte a medicalexpress.com a Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányt az MTI tájékoztatása szerint.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Noha az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá. Az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait még nem tanulmányozták.

Ezt állapították meg a kutatás során

Martin Korte német neurológus, a Braunschweigi Egyetem tudósa és kutatócsoportja három különböző influenzavírus – H1N1, H3N2, H7N7 – hatásait tanulmányozta egereken. A háromból kettő, a H3N2 és a H7N7 memóriazavart okozott, és a hippocampus neuronjainak szerkezeti változásait is összefüggésbe hozták velük.

A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését.

Az eredmények azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.