Egészség

Rossz szokások, amelyekkel árthatunk az egészségünknek

Nem kell aggódnunk azért, mert van egy-két rossz szokásunk (különben is, ki mondja meg, hogy mi a rossz?). Mindenkinek vannak olyan dolgai, amiket egyesek nem néznek jó szemmel, ő azonban már annyira megszokta, hogy nem vagy csak nehezen tud leszokni róla. Viszont azokra érdemes odafigyelni, amik árthatnak az egészségünknek. Mutatunk ezek közül néhányat, íme!

Ezek a bizonyos rossz szokások, amik az egészségünkre is ártalmasak lehetnek többnyire olyanok, amik valamely testrészünkkel kapcsolatosak. A szakemberek szerint azonban olykor egy kis odafigyeléssel, egy-egy kisebb változtatással máris tehetünk azért, hogy megváltozzanak a dolgok és megszűnjön az a minimális veszély is, amit esetleg önmagunk számára okozunk.

„Bármilyen pozitív életmódbeli változás pozitív hatással lehet az egészségünkre” – mondta dr. Susan Besser szakorvos. „Még ha csak kis változásokat is végzünk, azok összeadódhatnak és együtt is segíthetnek.” Íme tehát néhány olyan kisebb-nagyobb szokás, amelyek a szakértők szerint befolyásolhatják az egészségünket, és néhány tipp, hogy hogyan változtassunk rajtuk.

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Negatív énkép

Ahogyan az élet más területén, úgy az énkép esetében is fontos, hogy pozitívan gondolkozzunk, pozitívan gondoljunk önmagunkra. Ha legközelebb azon kapjuk magunkat, hogy negatív módon gondolkozunk, csak fordítsuk át pozitívra.

Elfelejtünk fogselymezni

Sokan már a fogmosással is hadilábon állnak, megteszik, de nem szívesen, örülnek, ha túlesnek rajta. Pedig a rendszeres fogmosás fontos, ahogyan a fogselyem használata is, hiszen előfordulhat, hogy a fogkefe nem ér el olyan helyekre, ahová a vékony fogselyem igen.

Későn fekszünk le

És ennek oka, hogy még elalvás előtt a közösségi oldalakat bújjuk, videókat nézünk, posztolunk és lájkolunk. Hasznosabb inkább aludni, vagyis hagyjuk a telefonunkat messze az ágyunktól, inkább olvassunk valamit és aludjunk el időben.

Kihagyjuk a reggelit

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, amit nem szabad kihagyni a szakemberek szerint. Vagyis inkább keljünk fel pár perccel korábban, de mindenképp iktassuk be az életünkbe a laktató, tápláló reggelit.

Rossz légzés

A legtöbben nem figyelünk oda, hogy hogyan vesszük a levegőt, pedig a helyes légzés által is egészségesebbek lehetünk – több oxigént juttatunk a szervezetünkbe, felfrissülünk tőle. Menjünk el egy meditációs kurzusra, tanuljunk szakembertől, hogy hogyan is működik a helyes légzés, érdemes kipróbálni.

Nem iszunk elég folyadékot

Sokszor hallottuk már, sok helyről, mégis vannak, akik nem fogadták meg ezt a tanácsot. A megfelelő mennyiségű víz bevitele fontos, hogy a szervezetünk működését optimalizáljuk. Legyen nálunk mindig egy palack víz, szem előtt, hogy lássuk, mennyit ittunk már, és hogy még mennyit kell innunk. Remélhetőleg egy idő után szokásunkká válik.