Egészség

A magas vérnyomás szokatlan jelei, melyeket feltétlenül ismernünk kell

A magas vérnyomást csendes, alattomos gyilkosnak is szokták nevezni, hiszen nagyon gyakran nincsenek egyértelmű testi tünetei. Pontosan ezért fontos, hogy figyeljünk az apró, veszélytelennek tűnő jelekre.

Az amerikai felnőtt lakosság több mint a fele szenved magas vérnyomástól, mely megkétszerezi a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét, így az infarktusét is. A vér érfalakra gyakorolt nyomása nagyobb, így komoly veszélynek vagyunk kitéve: a tartós nyomás eredményeképpen gyengülnek az erek, sérülnek, a sérült részeken pedig vérrög is kialakulhat, ami ha leválik és elindul a szervezetben, borzalmas következményei lehetnek. Az agy, a szív, a vese és a szem ereinek károsodása jár a legsúlyosabb következményekkel. Agyunkban észrevétlenül is alakulhat ki stroke, melynek következményeképpen a szövetek egy része elhalhat. De felgyorsulhat az érelmeszesedés folyamata is, ha pedig a szívünkben a koszorúér elzáródik, annak infarktus lehet a következménye.

Mikortól figyeljünk?

Az embereknek a harmincas, negyvenes éveiben eszébe sem jut, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vérnyomását, hiszen az az „idősek betegsége” – gondoljuk, holott manapság már az sem ritka, hogy húszévesek szenvednek tőle, csak éppen nem tudnak róla. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a magas vérnyomás kizárólag a férfiak problémája, betegsége, azonban ez koránt sincs így, a nők is veszélyeztetettek, őket is utolérheti ez az állapot. Éppen ezért még mindig nehezebben diagnosztizálják a női magas vérnyomást, így több hölgy szenved a hosszú távú következményétől, mint férfi.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

De nézzük, mik lehetnek a jelei

Örökség

Először is, ha valamelyik felmenőnkről, szülőnkről tudjuk, hogy kórosan magas volt a vérnyomása, akkor feltétlenül oda kell figyelni magunkra, mert a hajlamot lehet örökölni. Szerezzünk be egy otthoni mérőt, és időről időre ellenőrizzük. Ám mivel rengeteg rossz minőségű eszköz is van a piacon, feltétlenül nézzünk utána, kérdezzük meg esetleg a háziorvosunkat, melyik a legmegbízhatóbb készülék, és ez esetben ne az ár, hanem a minőség alapján válasszuk ki a modellt, hiszen a tét nagy: az életünk.

Agyi zavarok, fejfájás

Ha gyakran érezzük, hogy zavaros lesz körülöttünk a világ, időnként homályosan látunk (és nem a szemünkkel van a baj), szédülünk, az egy figyelmeztető jel lehet. Az angol ezt „brain fog”-nak, agyi ködnek hívja, erre megfelelő magyar szó talán nincs, de nagyon beszédes a kifejezés. Ha emellé még gyakori fejfájások is társulnak, akkor feltétlenül vizsgáltassuk ki magunkat.

Felfúvódás, kevés vizelet

A magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakran kapcsolatba hozhatók egymással. Ha ok nélkül puffadunk, kellemetlen tüneteket tapasztalunk a gyomrunk tájékán, akkor gyanakodjunk. Ám hatással lehet a vesénk működésére is, tehát ha a szokottnál kevesebbet vizelünk, azt vesszük észre, hogy gondok vannak a veséinkkel, akkor számolni kell a hipertóniával is.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Hirtelen látásromlás

Az szinte természetes, hogy a szemünk a kor előrehaladtával fokozatosan romlik, pláne azoknál, akik szellemi munkát végeznek, sokat nézik a monitort, sokat olvasnak. Ha azonban hirtelen romlik, szinte egyik napról a másikra, akkor valami komolyabb ok húzódik meg a háttérben, elképzelhető, hogy a vérnyomásunk extrém ingadozása áll a háttérben. Mivel a szemeinket vérrel ellátó erek is érzékenyek, sérülékenyek, könnyen duzzadást okozhatnak.

Szédülés, egyensúlyvesztés

Mindkét tünet a vérnyomás okozta stroke előjele lehet. Persze a szédülés lehet oka annak is, hogy hirtelen felállunk, leesik a vércukorszintünk, ezekben az esetekben amilyen hirtelen fellépett, olyan hamar el is múlik, ám amennyiben tartósan fennáll ez az állapot, feltétlenül vizsgáltassuk ki magunkat.