Egészség

Így szól a testünk, hogy le fogunk betegedni

Ha folyton rohanunk (ami azért elég gyakori manapság), kevésbé vesszük észre testünk intő jeleit, hogy hamarosan feladja a küzdelmet az elemekkel, és bizony le fog betegedni. Pedig soha nem esünk ágynak előjelek nélkül: a szervezetünk még időben szól, ha egy kicsit lassítani kéne, vagy vitaminra van szüksége, csak általában nem figyelünk rá. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk magunkon, érdemes egy kicsit több vitamint enni, pihenni és melegen felöltözni, ugyanis küszöbön a betegség!

Hidegrázás gyötör

Ha egyszer fázunk, aztán meg melegünk van, és sokszor kiráz minket a hideg, az azt jelezheti, hogy a testünk képtelen rendesen szabályozni a hőérzékelésünket. Ennek az lehet az oka, hogy az immunrendszerünk éppen a betolakodók kiirtásával van elfoglalva, és nem ér rá mással foglalkozni.

Sokat köhögünk

Általában akkor már gyanakodni szoktunk, hogy betegek leszünk, ha köhögőrohamok gyötörnek – de érdemes odafigyelni a köpet színére is (bármilyen undorítóan hangzik), mert sokat elárul arról, hogy fertőző betegséget szedtünk-e össze, vagy sem. Ha sárgás vagy zöldes színre leszünk figyelmesek, maradjunk otthon! Ha száraz a köhögésünk, akkor még elég nagy valószínűség szerint nem fertőzünk.

Fotó: iStock.com/tommaso79

Fotó: iStock.com/tommaso79

Kimerültek vagyunk

A szervezetünknek sokkal több alvásra van szüksége, ha kórokozókat igyekszik leküzdeni, így ha megmagyarázhatatlanul fáradtak vagyunk, az bizony a betegség jele is lehet. Ne küzdjünk vele, amikor csak tudunk, pihenjünk le.

Étvágytalanság gyötör

Ha nem igazán érezzük az ízeket, és nem is nagyon kívánunk semmit, sejthetjük, hogy valami gond van – a szervezetünk akkor vált ilyen vészmódra, ha éppen bacilusokkal vagy vírusokkal küzd. Azért együnk valami tartalmasat, és látogassuk meg az orvost, hogy még a nagyobb baj előtt kezelni tudjuk a betegségünket.