Egészség

Kopasz foltok a fejbőrön, vészesen ritkuló haj – szégyennel teli trauma a nők életében

Kopasz foltok a fejbőrön, hulló, vészesen ritkuló haj, megalázottság, a szégyen bénító érzése. A haj az egyik legerősebb szimbóluma a női szépségnek, egészségnek és fiatalságnak.

A haj elvesztése borzalmas trauma annak, aki kénytelen elszenvedni, és valóságos áldás minden olyan eszköz és módszer, amely segít visszaszerezni a dús hajkoronát, vagy képes megadni annak illúzióját: a szép haj látványát.

Egy videóra bukkantam az interneten, amely egy ismeretlen hölgyet mutat be: egészen pontosan annak a folyamatnak a fázisait, amely során a súlyos alopecia areatában – foltos hajhullásban – szenvedő beteg megkapja élete első bionikus hajprotézisét. A hölgy arca önmagáért beszél.

 

A témáról Kelemen Annamária hajgyógyásszal beszélgettünk, aki a hozzá forduló betegek számára hazánkban az elsők között alkalmazta a bionikus hajprotézist, amely bizonyos esetekben az egyetlen „élhető”, elfogadható megoldás részleges vagy teljes kopaszodás során.

„A haj elvesztése korántsem csupán esztétikai gond, amely kellemetlen-kellemetlen, de hát létezhet ennél nagyobb gond is az ember életében. Létezhet, de azok a nők (és szép számmal férfiak is), akik ezt kénytelenek elszenvedni, korántsem élik meg ennyire könnyedén a kopaszságot.

A haj elvesztése nagyon komoly életminőség-romlással jár

És szinte mindegy, mi az oka a kopaszodásnak, akinek ezzel kell szembenéznie, az bizony nagyon is szenved a helyzettől. Férfiaknál is minimum kínos érzéseket okoz a haj elvesztése, de azok a nők, akik elvesztik hajukat, erős depressziós tünetektől szenvednek, szégyellnek kimozdulni otthonukból, kerülik a tükröt, bezárkóznak – és nemcsak fizikailag, de lelkileg is. Feladják addig kedvelt tevékenységeiket, abbahagyják a sportot, kerülik barátaikat, a társas helyzeteket, elveszíthetik munkájukat, akár a párkapcsolatuk is rámegy a ‘haj kihullására’, és egy idő után akár el is magányosodnak.

Sokan fordulnak úgy hozzánk, hogy akkor már komoly motivációvesztést élnek át, nem túlzok, ha azt mondom, a kopaszság miatt sok embernek (nőnek) szinte az élettől is elmegy a kedve.

Hajgyógyászként ugyanakkor tudom, hogy sok esetben megelőzhető lenne az ennyire súlyos helyzet, ugyanis a kifejezett betegségtünetek mellett (például hormonális problémák) az életmódunk, ahogy táplálkozunk, amennyit, amit iszunk vagy nem iszunk, amennyit mozgunk vagy nem mozgunk, ahogy hajunkat ápoljuk – igen, a hajmosás módszere is hatással van hajunk, fejbőrünk állapotára. Ezek a körülmények együtt hatnak igazán, de persze ha egy-egy részterületet hanyagolunk el, vagy részterületen károsak a szokásaink, azok is súlyosan károsíthatják a hajas fejbőr állapotát és indíthatnak el, akár vissza nem fordítható állapotromlást.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Fontos tehát, hogy nemcsak a haj aktuális állapotára fókuszálunk, hanem a hozzánk forduló páciens holisztikus feltérképezése a feladat. Mennyi stressz éri, milyen stressz-feldolgozási módszerei vannak, hogy zajlanak a hétköznapjai, mit és mennyit eszik, iszik, sportol-e, vagy sem, milyen lelki megterhelést kell elviselnie? Hiszen szembe kell néznünk azzal is, hogy egy-egy érzelmi trauma is képes komoly hajvesztést előidézni, akár minden más körülménytől függetlenül.

A legtöbb páciens végső kétségbeesésében fordul hozzánk

Mindemellett kerül szóba az ennél kézzelfoghatóbb háttér: milyen betegséggel küzd, egy súlyos pajzsmirigyprobléma például egészen biztosan okoz hajvesztést vagy -ritkulást. A legtöbb páciens végső kétségbeesésében fordul hozzánk, és egy sor laborvizsgálati eredménnyel rendelkezik, amelyek beszédesek számunkra, hiszen egészen más a megközelítés akkor, ha ‘csak’ valamilyen ásványianyag-hiány miatt hullik a haja, mint ha súlyos, esetenként nem visszafordítható tünetről van szó.

De lehet az ok egy baleset, égési sérülés, alopecia vagy daganatos megbetegedés miatti hajvesztés. És bármilyen szomorú is, de nagyon sokszor gyerekekről vagy kiskamaszokról, nagyon fiatal emberekről van szó, akik tényleg tragédiaként élik meg a kopaszodást.

Ilyen esetekben kerülhet (és kerül is) szóba megoldásként a bionikus hajprotézis, ami a jelenleg alkalmazott parókák egy olyan alternatívája, amely az életminőség romlása nélkül biztosítja az egészséges haj látványát.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Nem kell több megalázó helyzetet elviselni

A hajprotézis alapja egy átlélegző, lyukacsos szilikonmembrán, melyet a páciens koponyamintája alapján készítenek el – így tökéletesen illeszkedik a fejhez, és akár részterületre igazítva, tervezve is elképzelhető a protézis. Speciális géllel rögzítik a fejbőrhöz (a még meglévő haj sem akadály), így tartós, el nem mozduló, a valódihoz megszólalásig hasonlító igazi emberi hajkoronát viselhet az illető. A protézis alatt valóban lélegzik a fejbőr, nincs viszketés, nem izzad, fülled be alatta a fej, kényelmes – a szó szoros értelmében luxusérzés (és látvány), amelyben akár úszni, futni, kerékpározni is lehet. Nem fújja el a szél, nem kerülhet kínos helyzetbe viselője. Nem kell több megaláztatást elviselnie, magyarázkodnia, takargatnia kétes értékű módszerekkel a hajvesztést.

Újra helyrebillenhet az egyensúly az életében: és ez nemcsak lelki értelemben hozhat pozitív változásokat, de fizikai állapota is javulhat – akár pozitív fordulat is beállhat egy-egy makacs betegségnél. Újra sportolhat, új erőre kap életkedve, újra tud derűsen célokat tűzni maga elé. Kinyílik ismét a világ, kimozdulhat a szégyen teremtette szűk keretek közül, lesz kedve, bátorsága emberek közé menni, munkát vállalni, vagy beleszédülni egy új szerelembe.

A munkánk, szerintem erről szól: ezt a harmonikus életbe vetett hitet és erőt visszaadni azoknak az embereknek, nőknek és férfiaknak, akik hajukkal együtt reményeiket is elveszítették.”

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Meseíró vagyok. Szívem szerint itt meg is állnék önmagam bemutatásában, mert ha hivatásról van szó, ez a legmagabiztosabb állítás magamról: MESEÍRÓ vagyok. Az élet minden apró kis csillanásában a mesét – annak gyönyörűségét, örömét, fájdalmát, tanítását látom meg. Le is írom. Átadom másoknak. Most éppen a Ridikül.hu főszerkesztőjeként. Fogadjátok olyan szeretettel, ahogy azt én meglátom, megélem és elmesélem.

Igazi meséimet a blogomon találhatjátok meg.