Egészség

Szokatlan izzadás? Ezek lehetnek az okai

Hogy a nap folyamán izzadunk, az nem meglepő, hiszen többször is kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor megszokott, hogy a szervezetünk többek között ilyen módon reagál, például sportolunk, izgulunk, vagy kellemetlenül meleg helyiségben tartózkodunk. Viszont előfordulhat, hogy azt tapasztaljuk, nem a megszokott szituációkban vagy nem a megszokott módon izzadunk. Hogy mi lehet az oka? Mutatjuk!

Akik nagyon hajlamosak az izzadásra, azok jól tudják, milyen nehéz olyan izzadásgátlót találni még ebben az igencsak nagy kínálatban is, amelyik valóban meggátolja a kellemetlen foltokat és a kellemetlen szagokat. Egyeseknél szinte természetes, hogy fokozottabban izzadnak, mint mások, ők már megszokhatták, hogy többek között a másokkal való érintkezés vagy az öltözködés során észben kell tartaniuk ezt a problémát is. És vannak olyanok is, akiknél ez a fokozottabb izzadás nem természetes, akik néhány nap, esetleg hét alatt lesznek erre figyelmesek. Nos, a megoldás akár mindkét, de főként ez utóbbi esetben az lehet, ha végiggondoljuk, mi okozhatja a szokatlan izzadást.

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

A szakemberek szerint ugyanis a szokatlan izzadás hátterében akár betegség is állhat, vagy a genetika, esetleg egyes gyógyszerek mellékhatása, de lehet, hogy egyes (új) szokások miatt jelentkezik ez a kellemetlenség.

Nem pihenünk eleget edzés után

Edzés után hagyjunk időt magunknak, hogy a testünk lehűljön, megnyugodjon. Merthogy állítólag, ha nem nyugszik le a szervezetünk, nem nyugtatjuk meg a testünket, akkor a fokozott izzadás sem marad abba a sportolás után, hanem az edzőtermet elhagyva is megmaradhat.

Szociális szorongás

Ha szociális félelmeink vannak, akkor az emberek között idegesek, feszültek lehetünk, ami többek között a pulzus megemelkedésével és izzadással is járhat.

Pajzsmirigy-túlműködés

Ez pedig a hormonháztartásunkkal, illetve annak felborulásával járhat, aminek az egyik tünete a kellemetlen, szokatlan, túlzott izzadás lehet.

Menstruáció

Ugyancsak a hormonális változások miatt a menstruációs ciklus is befolyásolhatja, hogy mikor izzadunk kevésbé, és mikor a megszokotnál kicsit intenzívebben, vagy másképp.

Öntudatosság

Az önbizalom, a magabiztosság adrenalintermelődéssel járhat, ami pedig egy fokozottabb érzelmi állapot. Ez pedig a pulzus emelkedésével, izzadással járhat.

Szenvedély

Ugyancsak a fokozott érzelmi állapot és a pulzusszám megemelkedése miatt. Ez persze nemcsak a másik nem vagy a szerelem miatt érzett szenvedélyt jelentheti, hanem valami olyasmi iránt érzett rajongást, amit szeretünk csinálni, amitől izgatottak leszünk, legyen az akár egy jó könyv.

Rossz anyagcsere

Az étrendünk is befolyásolja, mennyit és milyen mértékben izzadunk, ezért érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk. Emellett a lassú anyagcsere hatására is kialakulhat szokatlan, kellemetlen izzadás.