Egészség

Nahát! Állítólag nem tesz jót, ha a jobb oldalunkon alszunk

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója. Az emberek nagy része nem a hasán vagy a hátán alszik, hanem a jobb vagy bal oldalán. Azonban nagyon nem mindegy, melyiken – legalábbis a szakemberek szerint.

Az életünk egyharmadát alvással töltjük, így nagyon nem mindegy, milyen a fekhelyünk, milyen a szobánk, amiben alszunk, milyen a párnánk, a takarónk, és bizony az sem, milyen pozíciót veszünk fel ilyenkor.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Dr. John Doulliard tanulmányában felsorolta azokat az okokat, amelyek arra engednek következtetni: jobban tesszük, ha a bal oldalunkon alszunk. Hogyan szólnak az érvei?

Ha a jobb oldalon alszunk…

…gyomorégésünk lehet

A gyomor és a hasnyálmirigy is a testünk bal oldalán találhatók. Aki ezen az oldalán alszik, az elősegíti az emésztést, illetve megakadályozza, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön. Ha rendszeresen ébredünk arra, hogy gyomorégésünk van, és általában a jobb oldalunkon alszunk, gondolkozzunk el azon, hogy pózt váltunk.

…terheljük a hasnyálmirigyet

Ha a jobb oldalunkon alszunk, akadályozzuk a hasnyálmirigy aktivitását, amely a gravitáció ellen is küzd.

…nehezebb működnie a szívnek

Ha a bal oldalunkon alszunk, a szívverésünk természetes és a megszokott lesz. Ez amiatt lehet, hogy a szívből kivezető aorta szintén balra kerülve jut el a hasüregbe. Ha a jobb oldalunkon alszunk, akkor a vért az ellentétes irányba kell pumpálnia a szívünknek, ami extra energiát igényel az egyik legdolgosabb szervünktől.

…megterheljük a lépet

A lépünk is a testünk bal felén található. A lép fontos feladatai közé tartozik a vér tisztítása, a méregtelenítés. A salakanyagok, amelyeket a nyirokrendszer szállít, sokkal könnyebben, kevesebb energiabefektetéssel jutnak el a lépig, ha a bal oldalunkon alszunk.