Egészség

A túl sok szelfi hivatalosan is mentális betegséget jelent

Most már hivatalos: az, aki túl sok szelfit készít, mentális betegségben szenved. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság elismerte, hogy a kényszer a rendszeres szelfikészítésre egy komoly mentális rendellenesség, és kezelni kell – ez az igazi 21. századi betegség!

A témát először egy 2014-es újságcikk vetette fel, amelyben megjelent a szelfitisz mint a szelfikhez kapcsolódó komoly mentális betegség. Ez ekkor még csak szatíra volt, senki nem vette komolyan – mára azonban hivatalosan is elismerték, hogy a túlzott szelfikészítés mentális betegség, és kezelni kell.

Erre egy 400 fős indiai tanulmány világított rá mostanában először – a kutatást végző tudósok megalkották a Selfitis Behaviour Scale, azaz a Szelfitisz Viselkedési Skálát, ami alapján be lehet sorolni a szelfikészítőket különböző kategóriákba. A skálán a résztvevőknek olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint „felturbózza-e az önértékelésüket, ha sok lájk érkezik a szelfire?”, vagy „a szelfizés egészséges versengést alakít-e ki az ismerőseik között?”. A válaszok alapján állítólag meg lehet állapítani, hogy valaki egészségesen áll-e az önarckép-fotózáshoz, vagy sem.

Fotó: iStock.com/Rohappy

Fotó: iStock.com/Rohappy

A kutatás alapján az Amerikai Pszichiátriai Társaság is úgy döntött, hogy a hivatalosan is elismert mentális rendellenességek közé sorolja a szelfitiszt. Bármilyen furcsán hangzik is, a betegség tényleg komoly következményekkel járhat – legtöbbször a narcisztikus személyiségzavarral hozzák összefüggésbe, amellyel valóban nagy az átfedés. Szakértők szerint azokat érinti a leginkább, akiknek alacsony az önértékelésük és az önbizalmuk, és könnyen befolyásolhatóak, mindent megtesznek azért, hogy beilleszkedjenek egy társaságba.

A szelfitisz egy potenciálisan addiktív rendellenesség, és szakértők azt remélik, hogy az elismerésével végre megkezdődhet a részletesebb tanulmányozása.