Egészség

A hideg zuhany 4 jótékony hatása – megéri néha dideregni kicsit

Persze a jéghideg vízsugárral történő zuhanyozás nem a legkellemesebb dolgok egyike, napi néhány másodperc fagyoskodás azonban szinte csodákat művel a szervezetünkkel és a testünkkel. Kezdjük a kúrát már holnap reggel!

„Égeti” a zsírt

Testünkben kétféle zsírszövet található: a fehér és a barna. A fehér az, amely lerakódik a lehető legrosszabb helyeken, és amelytől ádáz küzdelemben próbálunk megszabadulni, míg a barna zsírszövet azért felel, hogy melegen tartson minket, ha hideg éri a testünket. Ilyenkor ugyanis aktiválódik és kalóriát éget annak érdekében, hogy a testhőmérsékletünket normál szinten tartsa. Kapcsoljuk tehát be azokat a barna zsírokat egy kis hideg zuhannyal!

Gyorsítja az izmok regenerálódását

A profi sportolók esetében bevett szokás, hogy az edzések után jeges fürdőt vesznek az izmok regenerálódásának elősegítéséhez. Persze ez elég drasztikus rutin, nekünk, „mezei halandóknak” a kocogás vagy pilates után egy hideg tusolás is megteszi!

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Jókedvűvé és éberebbé tesz

Valószínűleg kisebbségben vannak azok, akik reggel csak úgy maguktól kipattannak az ágyból és egyből lendülettel, mosolyogva indítják a napot… Nos, őket nagyon irigyeljük, de mi, akik a maradék 80%-hoz tartozunk, szeretünk mindent külső segítséget igénybe venni a reggel túléléséhez. A kávé mellett ilyen lehet a hideg zuhany is – hatására ugyanis mélyebbeket kezdünk lélegezni (a fokozott oxigénfelvétellel próbálja szevezetünk melegen tartani testünket), így egyből éberebbé válunk. Emellett a szívünk is hevesebben kezd verni, így felpezsdül a vérkeringésünk és rögtön energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Erősíti az immunrendszert

A vérkeringéssel együtt az anyagcserét is felgyorsítja, ami segít a méregtelenítésben. Másrészt aktiválja az immunrendszerünket, amelynek hatására megindul a fehérvérsejtek termelődése, így szervezetünk ellenállóbbá válik a különböző vírusokkal szemben.