Egészség

Ezek a legrosszabb tanácsok az egészséges táplálkozásról, amelyeket Facebookon olvashatunk

A közösségi média egy nagyon jó dolog – amennyiben képesek vagyunk úgy és arra használni, amire teremtve lett. Sajnos mostanában rengeteg a félinformáció és a hamis hír Facebookon, Twitteren és minden más platformon is, és nincs ez másképp az egészséggel és táplálkozással kapcsolatos információkkal sem. Egy amerikai kutatás most utánajárt annak, hogy melyek a legrosszabb tanácsok, amelyeket a Facebookról az egészségünkkel kapcsolatban olvashatunk.

Az úgynevezett What’s Trending in Nutrition, nyersfordításban mi a népszerű az egészséges táplálkozásban kutatást minden évben elvégzik az Egyesült Államokban, ilyenkor regisztrált dietetikusok elemzik ki az egészségpiac éppen aktuális alakulását. Az idei évben szó esett benne arról is, hogy jelenleg a Facebook a legrosszabb hely, ahonnan ebben a témában tanácsot fogadhatunk el – annyi félinformáció és hazugság terjeng a közösségi platformon, hogy többet ártunk vele, mint használunk, ha innen tájékozódunk. De milyen badarságok terjednek a Facebookon az egészséges táplálkozással kapcsolatban? Nézzünk bele egy kicsit bővebben a mítoszokba!

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

1. Ne együnk banánt, mert meghízunk tőle

Az a hír járja a banánról, hogy nagyon magas a cukortartalma, ezért nem érdemes belőle fogyasztani, ha nem akarunk meghízni. Ez azonban valójában egyáltalán nem így van, a banánban sincs több cukor, mint mondjuk egy mangóban vagy szilvában, és egyáltalán nem fogunk hízni tőle – hacsak nem eszünk meg minden nap kétkilónyit.

2. A citrom és a citromhéj hatásosabb, mint a kemoterápia

Nemrég itthon is előjött a citrom és a rákos megbetegedések közötti kapcsolat, az igazság azonban az, hogy sajnos ez a citrusféle még mindig nem igazán gyógyítja a rákot, bármennyire szeretnénk is. Bár találhatók benne olyan antioxidánsok, amelyek segíthetnek a rák kialakulásának megelőzésében, ez még mindig nem jelenti azt, hogy aki sok citromot eszik, az soha nem is lesz beteg.

3. Csak bioboltban vásároljunk

A biotermékek  reneszánszukat élik, de nem minden terméket kell ilyen helyen vásárolnunk ahhoz, hogy egészségesen éljünk. Nézzünk utána, hogy miből érdemes tényleg biogazdálkodásban termesztettet venni, és miből jó a hagyományos, boltban vásárolható verzió is.

4. Ha nem tudjuk kimondani az összetevő nevét, ne együk meg

Ez a mozgalom már egy ideje jelen van Facebookon, pedig egyáltalán nincs alapja. Attól, hogy valaminek bonyolult a neve, még lehet teljesen természetes összetevő is, nem szabad, hogy az ilyenek megtévesszenek minket. Ha aggódunk, inkább nézzünk utána mindennek megbízható forrásokból.