Egészség

Így lehet fiatal a kezünk ötven felett is

Ha az arcunkról van szó, krémek garmadáját vetjük be, hogy eltüntessük az idő nyomait. Ám a kezeink árulkodnak igazán arról, mennyi mindent megéltünk már. Ha folyamatosan védjük és ápoljuk őket, sokat javíthatunk az állapotukon.

Miközben arcunkat, dekoltázsunkat rendszeresen védjük a nap káros sugaraitól, mikor jutott eszünkbe a kézfejünket is bekenni naptejjel? Vajon arra is használunk reggel és este is öregedésgátló krémet, vagy évek óta csak akkor hidratáljuk, ha érezzük, hogy feszül? Kapnak ápoló olajokat a körmeink? Rendszeresen viselünk gumikesztyűt a takarításhoz, mosogatáshoz, és erősebbet a kerti munkáknál? Vagy „a kezünknek úgyis mindegy”? Ez utóbbi hozzáállás miatt lehet száraz, ráncosabb, foltosabb a bőrünk, mint szeretnénk.

Öregségi foltok

Egy idő után a kézfejeken apró barna pöttyök, foltok jelennek meg, mintha csak nagy méretű szeplőink lennének. Sokan szeretik ezeket, mások viszont az öregedés komoly jeleként tartanak tőlük. Miközben ezek a foltok nem a kor, hanem főként a napfény miatt alakulnak ki. Mivel ritkán védjük a kézfejeinket a nap káros sugárzásától, kialakulnak a ráncok, foltok. De tehetünk ellenük: legyen mindig a táskánkban erős fényvédőkrém kis tégelyben, vagy olyan hidratálókrém, ami fényvédő tulajdonságokkal is rendelkezik. Kenjük rendszeresen a kezeinket, ahogy az arcunkat is! Minden kézmosás után lejön egy kicsi a fényvédőből, de ha nem, akkor is néhány óránként érdemes újrakenni, vagy kesztyűt viselni – ha sok órán át vezetünk nyáron, akkor a kocsiban is!

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Ráncos, repedezett

Ha nem hidratáljuk rendszeresen a kezeinket, a sok vegyszer, munka és a kiszáradás miatt nagyon sok ránc alakulhat ki rajtuk. Használjunk retinoltartalmú, erősen tápláló krémet rendszeresen, minden kézmosás után, és esténként vessük be a minőségi növényi olajokat, zsírosabb krémeket, masszírozzuk őket pakolásként a kezeinkbe, húzzunk rájuk pamutkesztyűt, és aludjunk így!

Kiálló erek

Ahogy a zsírszövet fogyatkozóban van, kezeinknek az inak és az erek feltűnőbbé válhatnak. A kisebb erek eltávolításához a legtöbb esetben minimum bőrgyógyászhoz kell fordulnunk. A sötétebb ereket műtét nélkül speciális alapozókkal fedhetjük el.

Figyeljünk a körmeinkre

Időnként elszíneződhetnek, főleg a gyakran használt, határozott színű körömlakkoktól. Ha fájdalom vagy viszketés is jár a sárga vagy barna színnel, akkor forduljunk orvoshoz, mert lehet gombás fertőzés vagy gyógyszermellékhatás következménye is. Ha az orvos mindent rendben talált, akkor otthon egy fél citrommal dörzsölgessük át a körmeinket, ez segít visszaszerezni eredeti színüket. A körömlakk alá mindig kenjünk egy réteg színtelen lakkot! Ha körmeink normális színűek, de gyanúsan sokat töredeznek, vitamin- és ásványianyaghiány lehet a háttérben. Szedjünk biotintartalmú étrendkiegészítőt, és óvjuk körmeinket kertészkedés, mosogatás, mosás közben a vegyszerektől, durva külső behatásoktól!

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Otthoni kezelések

Ha tökéletes kezeket szeretnénk, a manikűrösünk vagy a kozmetikusunk segítségét érdemes kérni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk egyedül is kiválasztani kézkrémeket, zsírosabbat alváshoz, könnyedebbet és fényvédőset nappali használatra, vagy ne tudnánk olívaolajos kézfürdőt készíteni magunknak otthon. A lényeg, hogy kezeinket tisztán, hidratáltan tartsuk, és hetente használjunk bőrradírt is az elhalt hámsejtek eltávolításához. Ez utóbbit is elkészíthetjük otthon olívaolaj és cukor összekeverésével, utána pedig ne felejtsünk el hidratálni!