Egészség

Vérrögök a menstruációs ciklus alatt – mi állhat a háttérben?

A menstruációs napokat mindenki máshogyan éli meg – van, akinek meg se kottyan, míg mások alig bírnak kikelni az ágyból a görcsök miatt. Ugyanígy a vérzés erőssége, hossza is egyénenként változó. Sokan tapasztalják, hogy a vérzés sűrűbb, szinte darabos, és bármennyire intim dologról is van szó, érdemes róla beszélni, hiszen vannak olyan esetek, amelyeknél nem árt utánajárni a háttérben esetlegesen meghúzódó okoknak.

Endometriózis

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normális esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Ez erős menstruációs görcsökkel, hányással, hasmenéssel, medenceűri fájdalommal, erős és akár darabos vérzéssel is járhat. Kialakulásának oka ismeretlen, azonban korai felismerése kulcsfontosságú a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

Daganatos megbetegedések

A menstruációs vérben megjelenő vérrögöket a kismedencében található jó-, illetve rosszindulatú daganatok is okozhatják. A jóindulatúak közül a méhen, petevezetéken elhelyezkedő polip, mióma is állhat a háttérben, melyeket hasi, illetve hüvelyi ultrahanggal lehet kimutatni. Nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni, de fontos a kivizsgálás, hogy az esetleges rosszindulatú elváltozásokat is időben felismerjék.

Fotó: iStock.com/ PRImageFactory

Fotó: iStock.com/PRImageFactory

Vetélés

Számtalan esetben a nők nincsenek is tudatában annak, hogy terhesek voltak, és hogy a kései, erősebb, szokásosnál fájdalmasabb, darabos vérzés valójában vetélés. Ilyenkor még a korai szakaszban szakadt meg a terhesség, és ha a nőgyógyászati vizsgálat megerősíti annak tényét, további beavatkozásra is szükség lehet.

Véralvadási problémák

A darabos havi vérzés véralvadási zavar tünete is lehet, amely szintén további vizsgálatokat tesz szükségessé, ugyanis ez a trombózis kockázatának megnövekedésével járhat.