Egészség

Valóban létezik a csokoládéfüggőség?

Rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy vajon miért vagyunk ennyire rabjai a csokoládénak – szinte nincs olyan fejlett ország a világon, ahol ne létezne rengeteg fajta és ízesítésű csoki, és ahol ne lennének oda érte az emberek. De tényleg képesek vagyunk függővé válni tőle, mint a drogtól is, vagy valójában csak egyszerűen szeretjük az ízét, és nem tudunk nemet mondani? Lássuk, mit mond a tudomány!

Tegye fel a kezét, aki nem érezte még azt, hogy ha most azonnal nem kap egy szelet csokit, belehal – valószínűleg nem sok kéz emelkedik a magasba most, esetleg csak azoké, akik valamilyen isteni csoda folytán nem szeretik a csokoládét. Ez az édesség ugyanis a legszélesebb körben fogyasztott mind közül, nagyjából nincs olyan fejlett ország, ahol ne enné mindenki.

Számos kutatást végeztek már arra vonatkozóan, hogy vajon létezik-e csokoládéfüggőség, és azt találták, hogy egy bizonyos szinten tényleg nem a mi hibánk, hogy ennyire odavagyunk ezért az édességért: a szervezetünk ugyanis megjutalmaz minket, ha esszük. Dopamin, azaz jutalmazó hormon szabadul fel a fogyasztása közben – ami nem is meglepő, hiszen magas cukortartalmú édességről van szó, a testünk pedig a cukorból nyeri az energiát, persze, hogy azt akarja, hogy minél többet együnk belőle.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Kutatók arra is rájöttek, hogy egy speciális vegyület, az enkefalin is felszabadul a szervezetünkben, amikor csokoládét fogyasztunk – ez hasonlít az endorfinhoz, ami a boldogságérzetünkért felel. Egérkísérletek bebizonyították, hogy az enkefalin arra is hatással van, hogy mindig többet és többet együnk a csokoládéból  – ezért van az, hogy egy kocka sosem elég belőle.

A szó szoros értelmében azonban képtelenek vagyunk függővé válni a csokoládétól, mert nem okoz konkrét függést – nincsenek elvonási tüneteink, ha nem kapunk belőle rendszeres adagot. A szervezetünk egyszerűen megjutalmaz minket boldogságot okozó hormonok segítségével, ha csokit eszünk, így nem csoda, ha folyton kívánjuk.