Egészség

Fehérbor kontra vörösbor – melyik a jobb, és miért igyuk őket?

A vörös- és fehérbor káros és egészséges hatásairól évek óta folyik a vita, újabb és újabb kutatások kerülnek napvilágra arról, hogy egy-két pohár bor igenis egészséges, aztán arról, hogy semmilyen alkohol fogyasztása nem tesz jót a szervezetünknek. A vörösről még nagyjából megegyezik a vélemény: kis mennyiségben nem káros, de a fehér sokszor feketelistára kerül. Pedig egyik sem rosszabb, mint a másik! Lássuk, mikor és miért érdemes bort fogyasztani.

Biztosan mindenki hallott már a francia paradoxonról: a franciák, annak ellenére, hogy zsírban és szénhidrátban gazdag étrendet tartanak (persze csak általánosságban, nyilván nem mindenki), a világ legegészségesebb nemzetei közé tartoznak. Sokan mindezt a borfogyasztásuknak tulajdonítják: a franciák szívesen kortyolgatnak vörösbort az ebédjükhöz és a vacsorájukhoz is, ez pedig rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

A vörösbor egészségügyi előnyeit már egy 1993-as tudományos kutatás is bemutatta: a benne található kémiai vegyületek segítségével csökkenthető a szívroham kockázata, megnövekszik a szervezetben a jó koleszterin szintje és csökken a vérrögképződés esélye. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, és az antioxidáns-tartalma segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását. A vörösbor, persze értelmes mennyiségben fogyasztva, nagyon egészséges, és tényleg jót tesz a szervezetünknek. De mellette a fehérbort sem szabad elfelejtenünk!

Mostoha módon mellőzik az egészségügyi kutatások a fehérbor egészségre gyakorolt hatásait, pedig neki is van bőven pozitív hozadéka. 2014-ben és 2015-ben két kutatás is készült arra vonatkozólag, hogy a fehérbor legalább annyira egészséges, mint a vörös: ugyanúgy jó hatással van a keringési rendszerünkre és az anyagcserénkre mindkettő, és ugyanannyira jót tesznek a koleszterinszintünknek is. Polifenol-tartalmukkal egyaránt védik az érrendszerünket és az agyunkat.

A Buffalói Egyetem kutatói azonban még azt is bebizonyították, hogy van, amiben a fehérbor legyűri a vetélytársát: ez pedig az, hogy akik többet fogyasztanak fehérből, mint vörösből, egészségesebb tüdővel rendelkeznek majd. Bár az alkohol kismértékben egyébként is jót tesz a légzőrendszerünknek, a fehérborral kapcsolatban szorosabb összeköttetést találtak – a vörös inkább a keringési rendszerünkre hat. Sőt, azt is bizonyították, hogy a fehérborban lényegesen több az antioxidáns, mint a vörösben – ez pedig azt jelenti, hogy hatásosabban segíti a rák elleni harcunkat.

Fotó: iStock.com/Victority

Fotó: iStock.com/Victority

Persze ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy mindenből csak mértékkel szabad fogyasztani, különben még a legegészségesebb ételek és italok is egészségtelenné válnak – egyértelműen igaz ez a borra is. A kutatások megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy a borban mennyi az annyi: általában másfél deciliternél megállnak a számok, ennél több bort már csak nagyon kevés kutatás tart egészségesnek. A férfiak kétszer ennyit ihatnak, hiszen a szervezetük kicsit más felépítésű, mint a miénk, és az egészséges vegyületekből is többre van szükségük.

A kutatók szerint a legjobban akkor járunk, ha vacsora közben kortyolgatjuk el ezt az adagot, hiszen – akárcsak a kávé esetében – az alkoholnál is fennáll a gyomorégés veszélye, mivel megnöveli a gyomorsavunk szintjét. Ha azonban étellel együtt fogyasztjuk, ilyen kellemetlen mellékhatásokra nem kell számítanunk. Ráadásul a borfogyasztás így segít az elfogyasztott étel gyorsabb megemésztésében és feldolgozásában is – végre néhány igazán jó ok arra, hogy felbontsuk azt a finom chardonnay-t a hűtőből!

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mióta az eszemet tudom, történeteket találok ki és írok le, ezért a kezdetektől egyértelmű volt, hogy milyen pályát válasszak magamnak. Sok témában kipróbáltam már magam, a tudomány és az egészséges életmód az, ami hosszabb távon velem is maradt. Kávéfüggő vagyok, imádok mozogni, ugyanennyire enni is, és újabban fotózok – közepes szinten, de legalább nagyon lelkesen.