Egészség

Rákmegelőző ételek, amelyeknek mindig a konyhánkban a helyük

Nincs olyan élelmiszer, ami száz százalékban meggátolná a rák kialakulását, és olyan sincs, ami a már kialakult daganatokat megszünteti. Ezt fontos megérteni, mielőtt nekikezdünk ennek a cikknek – ezek az ételek azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk hatékonyabban működjön, és megelőzze a rákos sejtek megjelenését. Ártani nem árt, inkább használ – lássuk, mely élelmiszereknek kellene mindig az étrendünkben szerepelniük!

Chiamag

Litániákat zengünk minden héten a chiamag pozitív hatásairól, ami nem is csoda: az azték zsálya magjai nagyon egészségesek, és tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák a szabadgyökök kialakulását – azokét a szabadgyökökét, amelyek a rákos sejtek kialakulásáért is felelhetnek. Szakértők szerint a chiamagok fogyasztása elsősorban a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásának megakadályozásában segítheti a szervezetünket. Ezen kívül a rosttartalmuk miatt a végbélrák esélyét is csökkenthetik.

Piros szőlő

A piros szőlőben található egy úgynevezett rezveratrol nevű vegyület, amely az egyik legtöbbet tanulmányozott rákmegelőző vegyület. Kutatók szerint egyenesen gátolja a ráktermelő sejtek szaporodását, aminél jobb rákmegelőzést nem találunk. Ráadásul a vörös szőlő szintén gazdag antioxidánsokban, az imént pedig írtunk arról, hogy ez miért is olyan fontos.

Fotó: iStock.com/mythja

Fotó: iStock.com/mythja

Dió

Méltatlanul elhanyagoljuk a magvak közül az itthon egyébként elterjedt diót, pedig nagyjából kétszer annyi antioxidáns található benne, mint a többi magfajtában. Rengeteg alfa-linolénsav van benne, amely a végbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti, a polifenolok pedig a prosztatarák megelőzésében segítenek.

Kelbimbó

Bár sokan nem szeretjük, a kelbimbó igazi szuperkaja, ha a rákmegelőzésről van szó. A benne található indolok és izotiocianátok gátolják a tumorképződést a húgyhólyagban, a mellben, a végbélben, a májban és a tüdőben. Ez az egyik legsokszínűbb rákmegelőző étel – érdemes beépítenünk az étrendünkbe.