Egészség

4 szokás, amitől sárgábbak lesznek a fogaink

Minél idősebbek vagyunk, annál színezettebbek a fogaink: sárgábbak, barnásabbak, többnyire a genetikánk határozza meg, mennyire. Hétköznapi szokásainkkal azonban tovább ronthatunk a helyzeten.

Ahogy idősödünk, a fogak külső, kékesfehér zománcrétege egyre vékonyabbá válik, és szinte átüt rajta az alatta lévő sárgás színű dentin. Azonban maga a fogzománc is bebarnulhat vagy besárgulhat, ha nem figyelünk oda eléggé. Már az is sokat segít, ha ezeket a szokásokat megváltoztatjuk.

1. Túl sokszor használjuk a szájvizet

A szájvíz túlzott használata pont ugyanolyan káros lehet, mint ha egyáltalán nem használunk szájöblítőt. A folyamatos használat mellett felborulhat a szájüreg egészséges baktériumflórája. A túlzott fluoridbevitel is gondot okozhat, ezért ha fluoridos fogkrémet választunk, mellette fluoridcsökkentett szájvízzel irrigáljunk.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

2. Gyümölcs- és zöldségevés után nem öblögetünk

Igazán jó dolog, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, hiszen ezek – elsősorban a zöldségek – az egészséges étkezés alapját képezik. A legtöbb gyümölcs és zöldség azonban savas kémhatású, amely a szájüregben maradva roncsolja a fogzománcot. Érdemes a fogyasztásuk után vízzel öblögetni. Ugyanígy érdemes vizet inni azután is, hogy vörösbort, kávét vagy fekete teát ittunk.

3. Nem megfelelőek a szájhigiéniás szokásaink

Ha még nem tettünk újévi fogadalmat idén, itt az ideje valami nagyon egyértelmű dologgal kezdeni: odafigyelünk a fogainkra, amennyire csak tudunk. Legyen fogmosó készletünk (fogkefe, fogkrém, fogselyem) a munkahelyen is, így naponta háromszor tudunk fogat mosni. És évente egyszer menjünk el a fogorvoshoz fogkőleszedésre és ínytisztításra.

4. Túlságosan belelendülünk a fogmosásba

Talán nem is gondolnánk, de károsíthatja a fogzománcot, ezáltal láthatóvá teheti a sárgább dentint az is, ha túl gyakran és túl erősen mossuk meg a fogunkat. A fogfehérítésről, a fogmosási és szájhigiéniás szokásainkról egyeztessünk a fogorvosunkkal, kérjük ki a szakvéleményét, és változtassunk a szokásainkon. Néhány lépés, és fehérebbek lesznek a fogaink és szebb a mosolyunk.