Egészség

Boszorkánykonyha változókorban – Tippek a hőhullámok ellen

A negyvenes éveink végén, az ötvenes éveink elején személyesen is találkozunk azzal, amiről addig csak olvastunk: megismerjük a változókor tüneteit. A hőhullámok enyhítésére ma már számtalan alternatív megoldást ismerünk. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A tüneteket szinte mindenki ismeri: hőhullámok (amelyek elsősorban éjszaka vagy hajnalban nehezítik meg az életünket), hangulatingadozás, a menzesz eltolódása, kiszámíthatatlansága, nyugtalan alvás, nehéz éjszakák, bőrproblémék jelentkezése. Ma már megoldás lehet a hormonpótlás, amely sokat segítene a tüneteken, de Magyarországon ez egyrészt nem jellemző, másrészt nem midenki vállalkozik arra, hogy igent mondjon a hormonkészítményekre. Szerencsére ma már számtalan alternatív módszer is a rendelkezésünkre áll.

Fotó: iStock.com/ IPGGutenbergUKLtd

Fotó: iStock.com/ IPGGutenbergUKLtd

Változtassuk meg az étrendünket

Léteznek olyan alapanyagok, amelyek tovább súlyosbítják a tüneteket, és olyanok is, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében. Kerüljük többek között a gyömbért, avokádót, a sertéshúst, általában kevés húst és kevés zsírt fogyasszunk. Helyette építsünk olyan élelmiszereket az étrendünkbe, amelyeknek hűsítő hatása van: sok gyümölcsöt (ananászt, narancsot), zöldségeket. Néhány órával lefekvés előtt már ne együnk semmit. Emellett alakítsunk ki egy állandó rutint lefekvés előtt, amely megnyugtat bennünket.

Próbáljuk ki a sóterápiát

Dr. Wilhelm Schüssler német származású orvos találmánya a 12 esszenciális sóból álló terápia kifejlesztése. A Schüssler-sók mindegyike ma is megvásárolható a gyógyszertárakban. Mivel biokémiai terápiáról van szó, magunktól nem érdemes válogatni a sók közül, hanem a tüneteinket elsorolva a kezelőorvosunkra vagy gyógyszerészünkre bízni azt, mit javasol a hallottak alapján. Egy-egy só több problémára is megoldást jelenthet, ezért nem mindegy, mit és mikor veszünk be.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Igyunk megfelelő gyógyteákat

Természetesen léteznek olyan gyógyteák is, amelyek enyhítik a változókor tüneteit. Ma már akár teakeverékeket is vásárolhatunk, de mindig figyeljünk arra, hogy a szálas teák hatása sokkal erősebb, mint a filtereseké, ezért érdemes az előbbiből vásárolni.

A vöröshere- vagy a poloskafűtea kúraszerűen fogyasztva helyreállítja a szervezet ösztrogénszintjét, így a hőhullámokat kevésbé érezzük meg, jobb lesz a közérzetünk. Az orbáncfűtea az alvászavarokon segít. A zsálya a hőhullámok miatti izzadást enyhíti.