Egészség

Trendi csodaszer a citromos víz, de vajon tényleg csodát tesz?

Manapság nincs olyan egészséggel foglalkozó ember, legyen az Instagram-sztár, blogger vagy szakértő, aki ne a reggeli citromos víz áldásos hatásairól áradozna. De tényleg ennyire csodaszer ez a citrusos ital, vagy kicsit túlmisztifikáljuk a dolgot?

Minden valamit magára adó fitneszblogger azzal kezdi a napját, hogy citromos vizet iszik – lehetőleg langyosat, hiszen jéghideg vízzel nem a legideálisabb indítani felkelés után. A csodaital állítólagos hatásai között van az, hogy feszesíti a bőrt, beindítja az anyagcserét, hozzájárul ahhoz, hogy felébredjünk, valamint akár a fogyáshoz is hozzájárulhat, ha ügyesen eszünk utána egész nap.

De vajon tényleg ennyire szuper ital a citromos víz? Szakértők szerint rosszat ugyan nem tesz, de valójában nem a citrom, hanem maga a víz csodálatos hatásait érzékelhetjük, ha elkezdünk minden egyes reggel citromos vizet fogyasztani. A legtöbb ember ugyanis dehidratált, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztanak elegendő vizet ahhoz képest, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. A reggeli vízbevitel miatt lesz feszesebb a bőrünk, megindul az anyagcserénk, és ez segít felébrednünk is.

Fotó: StockSnap.io/Lauren Mancke

Fotó: StockSnap.io/Lauren Mancke

Persze egyáltalán nem baj, hogy citromot is teszünk a vizünkbe, mivel ez a citrusféle nagyon sok pozitív hatással van a testünkre. Tele van például vitaminnal: nyerhetünk belőle C-vitamint, vagy antioxidánsokat, amelyek képesek felvenni a harcot a rákos sejtek kialakulása ellen. Persze a citromos víztől nem leszünk azonnal szuperegészségesek, mivel sajnos mind a vitaminból, mind az antioxidánsból nagyon kevés van benne ahhoz, hogy szignifikáns mennyiséget vigyünk be belőlük egy pohár citromos víz segítségével.

Ennek ellenére mi mindenkit arra biztatunk, hogy nyugodtan igya meg a reggeli nagy pohár citromos vizét – hidratálás szempontjából mindenképpen jót tesz, a citrom vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig akkor is hasznos, ha nem adunk akkora vitaminbombát a szervezetünknek, mint amekkorára számítanánk.