Egészség

Az anyuka, aki csak másfél évvel idősebb lányánál

Egészen elképesztő, ám igaz történet: egy 24 éve lefagyasztott embriót ültettek be a meddő párjával élő édesanya méhébe: megszületésekor a baba 24 éves, édesanyja majdnem 26 volt.

Emma Wren Gibson 1992. október 14-én „jött létre”, s egészen 2017-ig várnia kellett a megszületéssel. Ő jelenleg a legismertebb, ilyen hosszú ideig lefagyasztott embrió, akiből egészséges baba lett. Szüleit nem ismerhetjük, mesterséges megtermékenyítésen vettek részt, s a kezelés során több embriót is létrehoztak, akiket pedig nem ültettek be a méhbe, azokat lefagyasztották a meddőségi központban. Ám nagyon gyakran előforduló helyzet állt elő: a pár vagy lemondott a saját gyermek lehetőségéről, vagy sikerült a mesterséges megtermékenyítés, és egyes embriók feleslegessé váltak. A szülőknek joguk van az embriók sorsáról nyilatkozni. Emma végül átkerült a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központba (NEDC) mint idegeneknek, meddő pároknak legálisan odaajándékozható sejtcsomag.

https://www.instagram.com/p/Bc-lA31n_SL/?tagged=tinagibson

A szülők őt választották

A Tennesseeben élő Tina Gibson termékeny és egészséges, ám férje, Benjamin veleszületett cisztás fibrózisban szenved, ami miatt terméketlenné vált. A párosnak így el kellett gondolkodnia azon, mit tegyenek, s végül úgy döntöttek, hogy kipróbálják a más pártól származó fagyasztott embrió beültetését. Végül Emma márciusban került Tina méhébe, ahol meg is tapadt, és fejlődésnek indult. „Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna akár a legjobb barátaim is” – mondta Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa. Az apa kicsit idősebb ugyan, de 33 évével ő sem sokkal öregebb saját lányánál.

„Emma egy édes kis csoda. Azt hiszem, egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva” – tréfálkozott Benjamin. Emma egyébként 2017. november 25-én született meg 2900 grammos súllyal, teljesen egészségesen.

https://www.instagram.com/p/Bc7LdI4Byve/?tagged=tinagibson

Fagyibabák

Csak Amerikában majdnem egymillió, Emmához hasonló embriót tárolnak fagyasztott állapotban. A világ első olyan csecsemője, aki fagyasztott állapotban kezdte életét, Ausztráliában született meg 1984-ben. Ám hiába ültetnek be egyre több embriót, a fagyasztott babák száma inkább szaporodik. Egy-egy párnak ugyanis több mint tíz embriója is létrejöhet, s aztán ezek közül mindig a legerősebbeket ültetik be frissen, az életképes embriókat 2-3 nap tenyésztés után 2-4 vagy 6-8 sejtes állapotban fagyasztják le –197 fokon. Szerencsére a Brit Termékenységi Társaság kutatása szerint beültetésük után ők is egészségesen fejlődnek, ám picit magasabb súllyal, és kevésbé gyakran jönnek idő előtt a világra. A beültetésnél az anyát a friss embriók beültetéséhez hasonlóan gyógyszerekkel kell felkészíteni a befogadásra, de a fagyasztott embrióknál rövidebb és kevésbé megterhelő terápiára van szükség.

Mi lesz a többiekkel?

Azok a lefagyasztott embriók, akikért biológiai szüleik nem jelentkeznek, vagy írásban lemondanak róluk, többféle sorsot futnak be. Egy részüket adományozással beültetik, és lehetőségük van a kifejlődésre, az életre. Mások kutatások alanyaivá válnak, megint más embriókat megsemmisítenek. Ez persze komoly etikai kérdéseket vet fel, és hosszas vitákat eredményez. Minden országban más a szabályozás, és már a tárolási idő is, de a legtöbb esetben a fagyasztott embriók pároknak adományozását tartják a lehető legjobb ötletnek.