Egészség

A változókor tünetei, melyekre érdemes figyelni

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a változókorra, mint valami rémséges folyamatra, amelynek során elveszítjük termékenységünket. Való igaz, hogy járhat kellemetlenségekkel, de nem mindenkinél egyforma mértékben, s kellő odafigyeléssel, törődéssel a megjelenő tüneteket is csökkenthetjük.

A klimax nem derült égből villámcsapásként csap le, hosszú, akár tíz évig is eltartó folyamatról van szó. Nem veszi el tőlünk nőiességünket, hiszen az nem a petesejtjeinkben lakozik. Ugyanakkor a hormonális változások az egész szervezetre hatással vannak, ezért fontos, hogy mi magunk is nyomon kövessük, és orvosi vizsgálatokon is részt vegyünk. Először is figyeljünk fel arra, ha a menstruációs ciklusunk megváltozik. A vérzések rövidebb vagy épp hosszabb ideig tarthatnak, kimaradhatnak, rendszertelenné válhatnak. Fogamzásgátlásra ilyenkor is szükség van, hiszen nem tudhatjuk, mikor történik peteérés. A petefészek aktivitása folyamatosan csökken, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel, ennek pedig nem csak a vérzésre van hatása. Jönnek a hőhullámok, megjelenhet alvászavar, lehangoltság, rossz közérzet is. Érdemes vérvizsgálattal tisztázni hormonjaink mennyiségét, nőgyógyásszal felméretni szerveink állapotát.

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Van segítség

Akármilyen tünetet is tapasztaljunk, fontos tudnunk, hogy nagyon sokféle hormontartalmú, illetve hormonmentes készítmény vagy kezelés létezik, ami csökkentheti a kellemetlenségeket. Sőt a klimaxoló nők egyharmada egészen könnyedén, komolyabb gondok nélkül vészeli át ezt az időszakot. Mások az alábbi öt tünet közül néhányat vagy akár az összeset megtapasztalhatják, s ők orvosuk segítségével kiválaszthatják azt, mi hoz rájuk enyhülést.

Hőhullámok

Izzadással járó hőhullámok jelentkezhetnek, éjszaka vagy nappal, olykor a legváratlanabb helyzetekben. Mindez a csökkenő ösztrogénszinttel van összefüggésben, s így akár hónapokig vagy évekig is vissza-visszatérhet. Egy-egy hőhullám általában fél perctől tíz percig terjed, ezalatt kivörösödhetünk, kellemetlenül érezhetjük magunkat, izzadhatunk. Sokat segít, ha rendszeresen sportolunk, egészséges életmódot élünk, és kicsit lejjebb állítjuk a termosztátot a lakásban. Az éjszakai izzadás ellen készítsünk még este váltás pizsamát, és ha alvászavarunk alakul ki miatta, forduljunk orvoshoz.

Csontritkulás

A klimax kezdetétől csökken a csontállományunk, csontritkulás jelentkezhet, ami veszélyes, hiszen eldeformálódhat a hátunk vagy a nyakunk természetes görbülete, és egy baleset során súlyosabb sérüléseket szenvedhetünk. A rendszeres csontsűrűség-mérés nagyon fontos, hiszen ránézésre nem lehet megállapítani, milyen állapotban vannak a csontjaink. Az orvossal való konzultáció mellett fontos a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel, a nem balesetveszélyes sport, a rendszeres mozgás.

Fotó: iStock.com/ Szepy

Fotó: iStock.com/ Szepy

Emelkedő koleszterinszint

A változókorral sokaknál súlygyarapodás is jár, a romló hangulat vagy a fáradtság miatt pedig sokan inkább a sportolásról is lemondanak. Ám ezzel sajnos nemcsak az elhízás kockázatának teszik ki magukat, de szív- és érrendszeri problémáknak is. Mivel csökkennek a női hormonok, az erek falainak védelme is meggyengülhet, a koleszterinszint pedig megemelkedhet. De csak ha hagyjuk. Rendszeres, örömöt okozó mozgással, észszerű táplálkozási szokások bevezetésével, a koleszterinszint rendszeres ellenőriztetésével sokat tehetünk egészségünkért, testalkatunkért.

Változó bőr

A kollagéntermelés csökkenése miatt bőrünk szárazabbnak érződik, érzékenyebb, ráncosodásra hajlamosabb, kevésbé rugalmas lehet. Az ösztrogén hiánya következtében hajunk is elvékonyodik, hullhat, tartását vesztheti. Kerüljük a durva kémiai kezeléseket, amik tovább szárítanának rajta, és fordítsunk több figyelmet az ápolásra, hidratálásra! Megfelelő táplálékkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok bevitelével belülről is táplálhatjuk hajunkat, körmeinket, bőrünket, és megőrizhetjük ragyogásukat.

Az intim terület

A menstruációval járó problémáktól megszabadulunk ugyan, de a helyébe inkontinenciás panaszok, hüvelyszárazság, megváltozott belső pH-egyensúly léphet. A hormonális változások hüvelyünk szöveteit sem kímélik, és fokozottabban oda kell figyelnünk a megfelelő kémhatás fenntartására, hogy elkerüljük a fertőzéseket. A rendszeres gátizomtorna segít karbantartani az izomzatunkat, és nemi életünket is fellendítheti.