Egészség

Az egészséges táplálkozás mellékhatásai, amelyekről senki nem beszél

Ha az újévi fogadalmunk az, hogy egészségesebben fogunk enni 2018-ban, ezt a cikket mindenképp olvassuk el – a fitt táplálkozás ugyanis nem csak azzal jár, hogy zsírtömeget vesztünk. Ideje felkészülni ezekre a ritkán emlegetett mellékhatásokra is!

Gyakrabban látogatjuk a kétbetűs helyiséget

Ha egészségesen kezdünk étkezni, természetes, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint egyébként szoktunk. Ez viszont azzal is jár, hogy drasztikusan megnöveljük a rostfogyasztásunkat is, a rost pedig egy dologra biztosan tökéletes: felgyorsítja az anyagcserénket, és gyakrabban kell tőle vécére járnunk, mint egyébként. Ha nem figyelünk arra, hogy óvatosan álljunk át a rostgazdag táplálkozásra, bizony kellemetlen mellékhatásként ezt is felírhatjuk az egészséges étrend számlájára.

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Véletlenül hízhatunk is

Az egészséges táplálkozás nem bonyolult – csak jó kajákat kell ennünk és sok vizet innunk, nem igaz? Dióhéjban de, így van, viszont ilyenkor is figyelnünk kell arra, hogy a magas kalóriatartalmú, de egészséges ételeket ne toljuk túl. Erre klasszikus példa mondjuk az, ha mindent belefojtunk a kókuszolajba, napi többször eszünk mogyoróvajas banánt nassolnivalónak, és csak úgy faljuk a magas gyümölcstartalmú turmixokat. Az egészséges táplálkozás esetében is figyelnünk kell arra, hogy minek mekkora a kalóriatartalma – ha nem is érdemes számolgatni őket, azért ügyesen taktikázzunk velük.

Felfúvódás és bélbántalmak

Ha túl sok keresztesvirágú zöldséget fogyasztunk (ilyen a brokkoli, a karfiol, a retek, a kelkáposzta vagy a kelbimbó), számolnunk kell azzal, hogy bizony rendesen felpuffadunk tőlük. Persze kihagyni semmiképpen sem kell őket az étrendünkből, mivel nagyon egészségesek, és még a rákmegelőzésben is szerepet játszhatnak, csak a mennyiségre kell figyelnünk – ha nem eszünk belőlük túl sokat, nem kell aggódnunk a gyomorbántalmak miatt.