Egészség

Házi emésztésjavító gyógymódok, amik jól jöhetnek karácsonykor

Hamarosan itt a hatalmas karácsonyi lakomázások ideje, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, és fogni a fejünket (és a hasunkat) utána. Szerencsére van néhány otthoni praktika, amivel megtámogathatjuk kicsit az emésztésünket.

A nagy ünnepi lakomázás nem csupán azért problémás, mert túlesszük magunkat és megterheljük a szervezetünket, hanem az ételek minősége sem éppen gyomor- és bélbarát. Ilyenkor az átlagosnál is több szénhidrátot, cukrot és zsírt viszünk be, aminek puffadás, epegörcs, hasfájás a vége. Íme néhány otthoni gyógymód, amivel enyhíthetjük a panaszokat.

Borsmentatea 

A borsmenta görcsoldó hatású, serkenti az epeműködést és enyhíti a puffadás okozta panaszokat. Naponta két bögre teát is fogyaszthatunk belőle: két teáskanál szárított borsmentát forrázzunk le 3 dl vízzel, hagyjuk állni 6-7 percig, majd leszűrve fogyasszuk.

Fotó: iStock.com/ Eivaisla

Fotó: iStock.com/ Eivaisla

Aloe vera 

Az értékes növény leveleiből kinyert zselé számtalan jótékony hatással bír. Az emésztés serkentésére is alkalmazhatjuk, hiszen gyorsítja az anyagcserét, javítja a bélműködést, és a székrekedés ellen is hatásos. Ital formájában fogyasszuk – ha otthon készítenénk, kérjünk útmutatót szakembertől.

Gyömbér

Gyomorégés, haspuffadás ellen a gyömbér is hatásos megoldás lehet. Reszelhetünk a fogásokba belőle, de készíthetünk gyömbérteát is.

Fekete retek

Serkenti az emésztőnedv termelődését, kiváló gyógyír székrekedésre is. Préseljük le a levét, de egyszerre ne igyunk többet fél dl-nél, és csak kúraszerűen, maximum 1 hétig alkalmazzuk.