Egészség

Szedjük felelősen az antibiotikumokat

Egyre több az antibiotikumoknak ellenálló baktérium, ezért pedig csakis magunkat okolhatjuk: a betegségre felírt gyógyszereket sokszor rosszul szedjük, és előfordul, hogy akkor is antibiotikumot eszünk, amikor nem kellene. Mi is a helyzet akkor pontosan az antibiotikumokkal?

Mire jó az antibiotikum?

Az antibiotikum az orvostudomány legnagyobb fegyvere a bakteriális eredetű betegségekkel szemben – ezt még azoknak is el kell ismerniük, akik egyébként nem hívei az ész nélküli gyógyszerszedésnek. Rengeteg olyan súlyos betegség létezett a történelem során, amit a mai gyógyszereinkkel már gyógyítani tudnánk. A baktériumos fertőzésekre antibiotikumot kell szednünk, ami kétféleképpen fejtheti ki a hatását.

A baktericid szerek megölik a már jelen lévő, fertőzést okozó baktériumokat, a bakteriosztatikus szerek pedig meggátolják a baktériumok szaporodását. Az antibiotikumok azért csak a baktériumokra hatásosak, mert olyan életfolyamatokat gátolnak, amelyekkel a vírusok nem rendelkeznek. Ezért nagyon fontos, hogy ne szedjünk antibiotikumot vírusos fertőzésre: a vírust nem öli meg, viszont nagyban hozzájárul ahhoz, hogy antibiotikum-rezisztens, azaz ennek a gyógyszerfajtának ellenálló mikroorganizmusok szülessenek.

Fotó: iStock.com/nensuria

Fotó: iStock.com/nensuria

Ellenállóvá tesszük a baktériumokat

Egy baktérium ugyanis, amely túléli a gyógyszeres kezelést, továbbörökíti a túlélésért felelős tulajdonságait a következő baktériumoknak. És mivel evolúciós szempontból számukra ez előnyös tulajdonságokat jelent, tovább is fognak öröklődni a következő baktériumokra is. Így pedig kialakulnak az antibiotikum-rezisztens törzsek.

Ha vírusos fertőzésre antibiotikumot eszünk, az a vírust ugyan nem öli meg, de a szervezetben kis mennyiségben jelen lévő baktériumra hat. Csakhogy mivel nem pusztítja el őket, elindul az ellenálló képesség továbbvitele – és már meg is történik a baj.

Ugyanilyen eredményt érünk el akkor is, ha nem megfelelő adagban és nem megfelelő ideig szedjük a gyógyszert. Az ugyanis elpusztítja a baktériumok nagy részét, de a kis túlélők ugyanúgy szaporodni fognak a szervezetünkben, csak most már sokkal kevésbé fognak reagálni az antibiotikumban található szerekre.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Globális problémához járulunk hozzá

Ez egy globális probléma, az Egyesült Államokban például évente 23 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztens baktériumok miatt. Aki túléli, annak is gyakoribb betegségeket, hosszabb felépülést, drágább kezeléseket jelent a jelenség. Az orvostudomány kétségbeesve próbálja megtalálni a megoldást ezen baktériumok kiiktatására, de egyelőre egy valóban működő megoldás sincs a helyzetre.

Az antibiotikum tehát hasznos és jó, de csak akkor, ha az előírások szerint szedjük – különben többet ártunk vele, mint használunk, és hozzájárulhatunk egy világméretű orvostudományi probléma kialakulásához.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mióta az eszemet tudom, történeteket találok ki és írok le, ezért a kezdetektől egyértelmű volt, hogy milyen pályát válasszak magamnak. Sok témában kipróbáltam már magam, a tudomány és az egészséges életmód az, ami hosszabb távon velem is maradt. Kávéfüggő vagyok, imádok mozogni, ugyanennyire enni is, és újabban fotózok – közepes szinten, de legalább nagyon lelkesen.