Egészség

Ínhüvelygyulladás – mi okozza, mit tehetünk ellene?

Napok óta fáj a csuklónk, a könyökünk, a vállunk is, ráadásul meg is dagadt? Minden mozdulat fájdalmas, legszívesebben csak pihennénk? Ha ínhüvelygyulladásunk van, akkor jobb, ha el is kezdjük rögtön a pihentetést.

Csuklónk környékén rengeteg ín és ideg fut, amelyek az egyoldalú terhelésre, monoton erőkifejtésre érzékenyen reagálhatnak. Ekkor az ínt körülvevő ínhüvely gyulladásba jön, fájdalmassá, duzzadttá válik. Ha elhanyagoljuk, maga az ín is begyulladhat, ami lázzal és még erősebb fájdalommal járhat. A betegség kialakulásához nem kell idősnek vagy krónikus betegnek lenni, elég olyan szakmát űzni, ami állandó megterhelést jelent: hangszeren játszó zenészek, fodrászok, irodai dolgozók éppúgy megtapasztalhatják a tüneteket, mint a profi sportolók vagy épp a takarításban elfáradó háziasszonyok. Ám minél idősebbek vagyunk, esetleg cukorbetegek is, annál nagyobb a hajlamunk az ínhüvelygyulladásra.

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Mit tegyünk?

Ha hasonló tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz. Röntgenfelvétel és más vizsgálatok segítségével kizárhatnak minden más okot az alkar fájdalmára, duzzanatára. Azt tudnunk kell, hogy ez egy visszatérő betegség, ami máskor is jelentkezhet, ha túlerőltetjük magunkat, kezelése pedig hosszadalmas, és türelmet igényel. A fő cél a gyulladás csökkentése különböző krémek, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek segítségével.

Nem gyógyszeres terápiák 

Fontos az érintett testrész – leggyakrabban a csukló – pihentetése, tehermentesítése. Kérjünk betegszabadságot, hagyjuk a fenébe a takarítást, függesszük fel a sportot, amíg meggyógyulunk. A csukló nyugalmát különböző rögzítősínek is segítik, érdemes ezeket hordani. A gyulladást sikeresen csökkentheti a jeges vagy vizes kendős borogatás is. Az inak és szalagok megfelelő gyógyulását, nyújtását manuálterapeuta, ultrahangos, elektromos stimulációs vagy más fizikoterápiás kezelés, gyógytorna segítheti, ezek jellemzően nem a gyulladás tetőpontján alkalmazandók. Súlyos gyulladás esetén a problémás területbe adnak gyulladásgátló injekciókat. Műtét csak akkor jöhet szóba, ha az összes kezelés és terápia csődöt mond. Belsőleg gátolhatjuk a gyulladás kialakulását omega-3 zsírsavak bevitelével vagy a bizonyítottan gyulladásgátló és ízületbarát kurkuma rendszeres szedésével.

Fotó: iStock.com/ seb_ra

Fotó: iStock.com/ seb_ra

Így előzhetjük meg

Alapvetően kerülnünk kell az idegek, inak túlerőltetését. Amint észleltük, mi okozza a fájdalmat, próbáljuk meg beszüntetni vagy minimalizálni azt a tevékenységet. Ám vannak olyan helyzetek, amikor ez lehetetlennek látszik, például nem adhatjuk fel a munkahelyünket. Sokat segíthet gyulladásgátló gyógynövényes krém rendszeres használata, a masszázs, a rendszeres gyógytorna, a helyes test- és kéztartású gépelés és a sok pihenés. A különböző tapaszok, rögzítősínek alkalmazása is segíthet a megelőzésben, fájdalomcsillapításban. Ha sportolunk, mindig melegítsünk be gyengéden és elég hosszan, így elkerülhetjük a sérüléseket. Ha úgy érezzük, túl gyakran térnek vissza a tünetek, keressünk fel egy kézspecialistát.