A szénhidrátoktól nem kell félni, hiszen ezek a szervezet egyik fő energiaforrásai. Ha szinte teljesen kiiktatjuk őket, nem lesz elég energiánk, folyton fáradtnak fogjuk érezni magunkat, és a hangulatunk is elég paprikás lesz. Persze nem azt mondjuk, hogy mostantól kenyeret együnk tésztával egész nap, de érdemes nem kihagyni teljesen ezt az ételcsoportot sem az étrendünkből.
A szénhidrát alapvetően lehet egyszerű és összetett, és valójában ettől függ, hogy jót tesz-e a szervezetünknek. Az alapján soroljuk be őket ebbe a két kategóriába, hogy milyen a kémiai összetételük, valamint hogy a szervezetünk hogyan bontja le őket. Az egyszerű szénhidrátokkal az a probléma, hogy nagyon nagy részük gyors felszívódású, azaz ha a belőlük nyert többlettápanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani, azonnal zsírrá alakítja, azaz feleslegünk lesz tőle. A másik probléma az, hogy hirtelen feldobják a vércukorszintünket, ami aztán ha ugyanilyen gyorsan leesik, nagyon éhesek leszünk.
Fotó: Unsplash/Dan Gold
Ez alól kivételt képeznek a zöldségekben és a gyümölcsökben található egyszerű szénhidrátok, amelyeket kémiai összetételük miatt máshogy dolgoz fel a testünk.
A komplex, azaz összetett szénhidrátok azért jobbak a testünknek, mert hosszabb láncú cukrokból állnak össze, és a szervezetünk hosszabb ideig bontja le őket. A tápanyagoknak több idejük van felszívódni és hasznosulni, a vércukorszintünk pedig szépen lassan emelkedik, majd süllyed, így nem jönnek ránk falásrohamok.
Összetett szénhidrátot találhatunk a teljes kiőrlésű pékáruban, teljes kiőrlésű tésztában és lisztben, a hüvelyesekben, a kukoricában, a burgonyában vagy a barna rizsben. Ezekből a szénhidrátokból egész nyugodtan fogyaszthatunk akár minden nap is.