Egészség

Tényleg életünk végéig nő a fülünk és az orrunk? Avagy az öregedés nem jár egyedül

Kamaszkorunk végén elméletileg megáll testünk növekedése, s ahogy időskorba érünk, nemhogy magasabbak, épp alacsonyabbak leszünk. No de a fülünk és az orrunk bezzeg tovább nő!

Az öregedés egyfajta furcsa játéka az időnek. Eleinte apró ráncokkal, szarkalábakkal indul, elkezdenek láthatóvá válni ereink, bőrünk nemcsak ráncosodik, de meg is nyúlik, korábban oly feszes melleink megereszkednek, hasunk, combunk bőre lazul, tokánk nő, hajunk őszül és ritkul, az ízületi problémák miatt hátunk meghajolhat, szánk elvékonyodik, szóval van bajunk elég. Erre füleink viszont tovább nőnek, és öregkorunkra akár groteszk módon naggyá válhatnak.

Füles öregkor

Füleink és orrunk ugyanis, bár alig észrevehető mértékben, minden évben nőnek egy kicsit. A porcos részek méretváltozását 1995-ben egy vizsgálattal is megerősítették: a fülek szélessége változatlan marad, de a hossza akár évente 0,2 millimétert is változhat. Akkoriban még azon ment a vita, hogy ez csupán a férfiaknál fordul elő, akiknél rövid hajuk miatt igen szembetűnő lehet a változás, vagy a nőknél is. A Milánói Egyetemen 1999-ben elvégzett kutatás egyértelműen kimutatta, hogy sajnos a nők sem képeznek kivételt az általános fülnövekedés alól.

Fotó: iStock.com/natalie_board

Fotó: iStock.com/natalie_board

Mi a helyzet az orrunkkal?

Ahogy a bőr veszít rugalmasságából, és megadja magát a gravitációnak, fülünk mellett orrunk is nagyobbnak tűnhet. A bőrben lévő kollagén és elasztin mértéke radikálisan csökken az évek múlásával, ezért fittyednek le a szemhéjak, ezért lóghat lefelé az orr hegye, ezért növesztünk tokát, és még sorolhatnánk. Ezeket a változásokat csak akkor tudnánk elkerülni, ha ki tudnánk húzni magunkat a gravitáció hatása alól, de ez jelenlegi ismereteink szerint nem lenne túl szerencsés.

Összemegyünk a szívünkkel együtt 

További furcsa változás, hogy a szívünk a negyvenes éveinktől kezdve minden évben 0,3 grammnyit elveszít a tömegéből. Emiatt működésében zavar alakulhat ki, például magas lesz a vérnyomásunk. Persze minél egészségesebb életet élünk, sportolunk, mozgunk, annál kevésbé károsodik a szív- és érrendszer. Emellett az ízületi és gerincproblémák egy részlét is megspórolhatjuk. 35 év felett a csontok már veszítenek ásványianyag-tartalmukból, törékenyebbé válnak, testmagasságunk pedig tízévente egy centimétert csökkenhet. Csontjaink erősségét a megfelelő kalciumbevitellel, a menopauza alatti alapos orvosi vizsgálatokkal és a rendszeres mozgással tudjuk megóvni.

Fotó: iStock.com/SuzanaMarinkovic

Fotó: iStock.com/SuzanaMarinkovic

Zsírpárnák

Hacsak nem vagyunk nagyon szerencsés alkatúak, minden évben nő egy kicsit a súlyunk is. Olyan helyeken találhatunk zsírpárnákat, ahol korábban nem is voltak. Tokánk egyre hangsúlyosabbá válik, arcélünk eltűnik, diszkrét kis pocakot növesztünk, hacsak nem teszünk ellene. Az évente történő hormon- és pajzsmirigyvizsgálat időben segíthet felismerni krónikus betegségeket, de érdemes rendszeresen megnézetni vércukorszintünket is, s persze egészséges életmódot folytatni, hogy fittek is legyünk.