Egészség

A rendszeres testmozgás csökkenti a bélrák kockázatát egy új kutatás szerint

A rendszeres testmozgás már 6 hét után is beindítja a jótékony bélbaktériumok termelődését azoknál, akik korábban semmit nem sportoltak. Ezek a baktériumok pedig gyulladáscsökkentő hatásúak, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a bélrák kialakulásának kockázatát.

Az Illinois-i Egyetem kutatásában olyan emberek vettek részt, akik korábban mozgásszegény életmódot folytattak, majd elkezdtek sportolni heti 3 alkalommal 30 percet. A vizsgálatokból kiderült, hogy a fizikai aktivitás hatására megnövekedett szervezetükben egy olyan vegyület mennyisége, amelyet a jó bélbakrétiumok termelnek. Ez a vegyület fontos szerepet játszik a bélrák kialakulásának megelőzésében, de a súlycsökkenést is segíti, valamint az immunrendszert is erősíti. A kutatás vezetője, Jeffrey Woods elmondta, ez az első olyan vizsgálati eredmény, amely a testmozgás bélrendszerre gyakorolt hatását igazolja, függetlenül a résztvevők étrendjétől vagy egyéb faktoroktól. A rendszeres mozgás pedig azért is nagyon fontos, mert a jótékony vegyület termelődése visszaesik, amint abbahagyjuk a sportot.

Fotó:Freepik/@katemangostar

Fotó:Freepik/@katemangostar

29 mozgásszegény életmódú nőt vizsgáltak

A kutatás során 18 sovány és 11 túlsúlyos nőt vizsgáltak meg, akik korábban egyáltalán nem sportoltak. Minden résztvevőnek 6 héten keresztül heti háromszor kellett edzenie, majd 6 hétig ismét visszatértek a mozgásszegény életmódhoz. Étrendjükben mindeközben nem történt változás. Mind a kísérlet előtt, mint utána mintát vettek tőlük, amelyekben egyértelműen kimutathatóak voltak a fenti eredmények. Érdekes, és további vizsgálatokra ad okot az a tény, hogy a sovány résztvevőknél sokkal nagyobb mennyiségű volt a jótékony baktériumok termelődése, mint azoknál, akik súlyfelesleggel rendelkeztek.