Egészség

Nem csak illatos, egészséges is az ünnepi fűszer – A szegfűszeg jótékony hatásai

A szegfűszeg rendkívül közkedvelt fűszer karácsonykor, hiszen jellegzetes ízzel ruházza fel a forralt bort, a mézeskalácsot, de a karácsonyi lekvárt is. Ráadásul amellett, hogy különlegessé teszi az ünnepi fogásokat, még egészségünkre is jótékony hatással van!

Emésztőrendszeri problémákra

A szegfűszegből készült főzet enyhíti az émelygést, hányingert, tehát megnyugtatja a háborgó gyomrot. De a belekre is jó hatással van – hasmenés, haspuffadás ellen is bevethetjük.

Megfázásra

A szegfűszeg immunerősítő és antibakteriális hatásainak köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a nátha és a megfázás tüneteivel. Enyhíti a torokfájást és segíti a gyorsabb gyógyulást. Alkalmazhatjuk a belőle kinyert olaj formájában, vagy főzetként, inhalálásra.

https://www.instagram.com/p/BcWkH5gHz4J/?tagged=clove

Gyulladáscsökkentő

Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és antioxidánst, így erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Gyakran alkalmazzák ízületi gyulladások kezelésére például borogatás vagy masszázsolaj formájában.

Fogfájásra

Fájdalomcsillapító hatása révén gyors segítséget jelenthet fogfájás esetén is. Ehhez rágjunk szét néhány szemet belőle, majd nyelvünk segítségével igazgassuk a fájó fog köré a szegfűszegdarabokat. Hagyjuk hatni legalább negyed órán át.

Kellemetlen lehelet ellen

A szegfűszeg elrágcsálása a kellemetlen leheletet is elűzi, hiszen antibakteriális hatása révén elpusztítja a szájszagot okozó baktériumokat. Ráadásul olaja friss és üde leheletet biztosít majd.