Egészség

Így legyen ápolt, puha lábunk télen is

Az ősz és a tél beköszöntével lábainkkal is kevesebbet foglalkozunk, hiszen nincsenek szem előtt a nyitott szandálokban és papucsokban. Meleg zoknikba bugyolált talpaink azonban hidegben is igénylik a törődést, sőt akkor van rá szükségük igazán!

Először is ügyeljünk arra, hogy a szárító, izmokat összehúzó, felfázást is okozó hideg ne érje a lábainkat! Hordjunk vízhatlan, bélelt csizmát, bakancsot, de olyat, ami nem szorít, nem okoz bütyköket, nem túlzottan magas sarkú. Aljába vehetünk melegmegtartó vagy gyapjúval fedett talpbetétet is. Húzzunk meleg pamut- vagy gyapjúzoknit, vastag harisnyát! Ha otthon fázik a lábunk, védjük vastag mamusszal, bélelt papucsokkal! Így bőrünk kevésbé szárad ki, ízületeink nem fognak fájni, és a betegségek is nehezebben találnak meg. Ha úgy érezzük, lábunk vastag zokniban is nagyon hideg, masszírozzuk legalább öt percen át, felélénkítve ezzel vérkeringésünket. Ha le merjük venni hozzá a zoknit, használjunk melegítő hatású lábkrémet vagy masszázsolajat! Ezek ápoló, hidratáló hatása külön megemlítendő, akár a testápolót is megspórolhatjuk használatukkal.

Fotó: iStock.com/chatsimo

Fotó: iStock.com/chatsimo

Hidratáljunk

A legfontosabb dolgunk a száraz, megvastagodó, berepedező bőr megfelelő ápolása. Mindennap hidratáljuk a lábainkat megfelelő krémekkel, olajokkal, és ha tehetjük, a fent említett módon masszírozzuk is bőrünkbe a kencéket! Este lefekvés előtt kenjük be vastagon shevajjal a lábainkat, és húzzunk rájuk meleg zoknit, másnap reggelre simább és hidratáltabb lábakkal ébredünk.

Áztassunk 

A forró víznél kevés dolog esik jobban egy fárasztó – és hideg – nap után. Speciális, masszírozós lábáztató gép nélkül is ellazulhatunk, elég hozzá egy lavór meleg víz, amibe tengeri sót, kádba való pezsgőtablettákat, illóolajakat vagy hidratáló hatású tiszta növényi olajokat keverünk! Ha hajlamosak vagyunk a lábizzadásra, vagy fertőzést észleltünk a lábainkon, tegyünk az áztatóvízbe egy kis ecetet vagy fertőtlenítő hatású teafaolajat.

Fertőtlenítsünk

A hideg miatt bőrünk lassabban regenerálódhat, a sebek nehezebben gyógyulhatnak, a műszálas zoknik és a lábizzadás miatt gombás fertőzés jelenhet meg. Súlyos esetben látogassuk meg a bőrgyógyászunkat, aki megfelelő krém vagy kezelés segítségével gyors és teljes gyógyulást biztosíthat! Enyhébb esetekben segítenek a kenőcsök, a fertőtlenítő, hámosító gélek, a körömgombára pedig a körömlemezbe is bejutó hatóanyaggal rendelkező ecsetelők. A papucsokat, cipőket, csizmákat is rendszeresen cseréljük, szellőztessük, ha tehetjük, és nem árt a lábbelinek, mossuk is, egyébiránt szórjunk beléjük egy kevés szódabikarbónát, vagy fújjuk be őket minden héten cipőfertőtlenítő spray-vel.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Bőrkeményedések

Rendszeres bőrradírozással megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektől a lábainkon is, így azok felfrissülnek, és a bőrkeményedések is nehezebben alakulnak ki rajtuk. Ha már megvannak, akkor viszont  nem biztos, hogy rögtön nekik kell esni a legdurvább reszelőkkel. Hidratáljunk előbb, megfelelő krémekkel a fájdalmas, repedezett bőrkeményedéseket is meg lehet lágyítani, és ha reszelünk, azt is tegyük szelíd eszközökkel, óvatosan, mert a durva bánásmód sebeket okozhat, amik végül fájdalmasabbá válhatnak, mint a bőrkeményedések voltak. Ha tanácstalanok vagyunk, bátran forduljunk pedikűröshöz mondjuk egy hónapban egyszer, aki sérülésmentesen szabadít meg a felesleges bőrtől, és a hidratáláshoz is adhat tanácsokat.