Egészség

Ezért járhatunk túl sokszor a mosdóba

Olykor ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyi vizet vagy folyadékot fogyasztottunk, hanem bizony más állhat a háttérben. Érdemes ezeket kitalálni, megvizsgálni, nehogy komolyabb bajunk származzon belőle. Vajon miért járunk olyan sokat a mosdóba „kisdolog” miatt?

Főleg, ha korábban nem kellett ilyen sokszor, most meg úgy érezzük – kis túlzással –, hogy az egész napot a mosdóban töltjük. Pedig sajnos bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egész álló nap rohangálunk a mosdóba, és nem tudjuk, hogy mi lehet az oka. Arra gondolunk, biztos a kávé vízhajtó hatása miatt, vagy mert túl sok vizet ittunk, esetleg nemrég kortyolgattunk el egy nagy bögre teát. Csakhogy ezeknél sokkal komolyabb dolog is állhat a háttérben, mint például a felfázás, amivel érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

Fotó: iStock.com/DenBoma

Fotó: iStock.com/DenBoma

Húgyúti fertőzés

Talán ez az első (vagy a második) gondolatunk, amikor felfedezzük, hogy a megszokottnál sűrűbben látogatjuk a mellékhelyiséget. Ezek a fertőzések akár fájdalommal is járhatnak – fontos, hogy elmenjünk orvoshoz vele, nehogy komolyabb gondunk legyen belőle.

Túl magas vércukorszint

A szakemberek szerint a cukorbetegség is lehet az oka, ha valaki sűrűbben jár a mosdóba. Az inzulinhatás csökkenése vagy annak hiánya miatt ugyanis a szervezet nem tudja felvenni a vérből a cukrot, ami nagy vízmennyiséggel, vizelet formájában távozik a szervezetből.

Dehidratáltság

Hisszük vagy sem, állítólag a kiszáradás is azzal jár, hogy vizelési ingert érzünk. (Ez ugyancsak összefüggésben lehet a cukorbetegséggel.) S ha később megiszunk egy nagy adag vizet, mert már annyira szomjasak vagyunk, akkor nem csoda, ha más okból, de megint csak sűrűbben járunk a mosdóba.

Szorongás

Talán ez is hihetetlennek tűnik, de a szorongás is okozhat sűrűbb vizelési ingert. Sokan vannak, akik idegességükben érzik ezt, például egy vizsga előtt vagy más, izgalommal járó helyzetben. Ez inkább pszichés, mint lelki eredetű probléma. Ha bosszantó, vagy megnehezíti az életünket, érdemes orvoshoz fordulni ezzel a problémával is.