Egészség

Így óvjuk meg gyermekeinket a decemberi cukorsokktól

Csak egy kis müzliszelet, egy kis csoki, kakaó, édesség ebéd után, csak egy nyalóka: ezek összeadódva elképesztően sok cukrot jelentenek, amik mind a fejlődő szervezetben landolnak. Na de mit tehetünk ellene?

Alapvetően sem a cukrot, sem az édességet nem kell száműzni teljesen a család étrendjéből. A gyerekek életének első íze az anyatejé, az is édes, és teljesen normális, hogy odavannak az édességekért. Ugyanakkor a finomított cukor káros voltát sem lehet letagadni. Ha túl sok jut belőle a csemete szervezetébe, akkor nőhet a hajlama a cukorbetegségre, az elhízásra, a szív- és érrendszeri betegségekre, ráadásul a cukor rontja a fogakat és az immunrendszer működését is. Egy friss kutatásban kísérleti kölyökpatkányokon kimutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás olyan károsan hathat az agy fejlődésére, mint a bántalmazással járó túlzott stressz. A Yale Egyetem kutatásából pedig az derült ki, hogy a túlzásba vitt cukorbevitel hatással van a koncentrációs képességekre, és túlzott adrenalinválaszt válthat ki – ez a szülők körében jól ismert cukros pörgés.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlenal

Fotó: iStock.com/YakobchukOlenal

Mennyi az annyi? 

Az biztos, hogy jól meg kell néznünk, mennyi cukrot adunk a gyerekünknek, de mégis mi számít túlzásnak? A legújabb amerikai ajánlás szerint napi 6 teáskanál, azaz 25 gramm hozzáadott cukor bőven elég a kétévesnél idősebb gyerekeknek. Nézzük meg, hogy az adott kekszben, müzliben, fánkban mennyi cukor van, és máris láthatjuk, mikor visszük túlzásba az édességeket. A WHO ajánlása szerint a cukorfogyasztás csupán a napi kalóriabevitel tíz százalékát tegye ki, de maximum 45 gramm legyen. Ebbe viszont beletartozik nemcsak a cukor, de a méz, és az üdítőitalokban, gyümölcslevekben, pékárukban, szószokban található cukor is. Ugyanakkor a sokkal könnyebben emészthető és lebomló gyümölcscukrot, ami a friss gyümölcsökben, zöldségekben található, nem számolták ebbe bele, tehát nem cukrozott, tiszta gyümölcsöt bátran adhatjuk a csemetének.

Tippek a „cukormentesebb” életért

Szülőként nehéz megtanulni egyrészt számolgatni, másrészt nem édességgel jutalmazni. A „ha megeszed az ebédet, utána ehetsz csokit” típusú nevelésnél elcsúszhatunk abba az irányba, hogy a gyerek az elismerést vagy a vigasztalást összeköti az édességgel, és joggal követeli, amikor nem kap. Próbáljuk az édes ízt egészségesebb ételekkel előteremteni, vagy a gyerekek számára is érthető módon magyarázzuk el, a túl sok cukor miért káros, miért térünk át a kedvenc csemegékről valami másra. Szerencsére egyre több helyen lehet kapni cukormentes, természetes cukorral édesített vagy csökkentett cukortartalmú rágcsálnivalókat, érdemes ezeket keresni! Szokjunk le a gyorséttermi ételekről, a félkész termékekről, a tévé előtti vég nélküli nassolásról, de együtt, mert ha mi nem mutatunk példát a gyereknek, akkor hiába szónokolunk vagy tiltunk.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Süssünk otthon!

A legegyszerűbben úgy kímélhetjük meg a családot a fehér liszt és a kristálycukor káros hatásaitól, ha mi sütjük a sütit, a kekszet, készítjük a gyümölcsleveket. A legtöbb édességet teljes kiőrlésű liszt és egészséges cukorpótló, például xilit, sztívia vagy eritritol segítségével el tudjuk készíteni ugyanúgy, ahogy azt megszoktuk. A gyümölcsprés vagy egy sima turmixgép segítségével pedig finom, egészséges koktélokat, gyümölcsleveket gyárthatunk hozzáadott cukor nélkül.