Egészség

Diéta karácsony előtt: az ünnepek alatti nyugodt lelkiismeretért

Vannak olyan események az évben, amik előtt előfordulhat, hogy úgy érezzük, diétáznunk, fogynunk kell. Hogy jobban nézzünk ki, hogy jobban érezzük magunkat, vagy mert tudjuk, hogy azon a bizonyos eseményen úgysem tudnánk, ezért megelőző intézkedéseket teszünk a lelki békénk érdekében.

Ilyen esemény lehet egy születésnapi buli, egy céges rendezvény, a húsvét, a nyaralás, az osztálytalálkozó, no meg persze a decemberi ünnepek, a karácsony és a szilveszter. Ilyenkor egymás után bújjuk a különböző villámdiétás ötleteket, csak hogy megtaláljuk a legjobbat, a legbiztosabbat, amitől aztán néhány nap alatt annyit fogyhatunk, mint még soha és lelkiismeretfurdalás nélkül csipegethessünk az ünnepi asztalról, legyen szó a sültekről, a bejgliről, a gesztenyés süteményekről, mézeskalácsokról vagy a szaloncukorról.

Fotó: iStock.com/undrey

Fotó: iStock.com/undrey

Kezdjük időben, együnk okosan

Még nincs olyan késő, hogy ne érhetnénk el eredményt egy-két hetes diétával, de csodára azért ne számítsunk, főleg tartósra ne nagyon. Ezek a villámdiéták jellemzően igen eredményesek lehetnek, hiszen többnyire néhány napos, hetes koplalással vagy igen szigorú étrenddel érik el, hogy leadjunk akár három vagy négy kilót is, csakhogy ez a fogyás nem feltétlenül hosszú távú, amint nem figyelünk, máris visszaszaladhatnak a leadott kilók, sőt, akár még több is!

A legtöbb diéta ilyenkor azt javasolja, hogy iktassuk ki a cukrokat és a szénhidrátokat az étrendünkből (ezek mérséklése vagy elhagyása egyébként a diétán kívül is ajánlott), és iktassunk be több fehérjét. Vagyis egy úgynevezett fehérjediétával jól járhatunk a karácsony előtti hetekben, hiszen ezek segítségével jól lakhatunk análkül, hogy híznánk. Együnk halakat, sovány húsokat, tojást, görög joghurtot, zsírszegény túrót és más zsírszegény tejterméket. A sajtokkal bánjunk csínján, mert azok sok rejtett kalóriát tartalmazhatnak.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel és a zöldségekkel?

Természetesen ezek is szerepelhetnek az étrendünkben, sőt, kifejezetten fontos a szerepük. A zöldségek esetében ehetünk mindent, amit az általunk követett diéta megenged, a hüvelyeseket azért mértékkel fogyasszuk! És a különféle savanyúságokat is együk bátran. A gyümölcsök tekintetében a szezonnak hála ehetünk sok almát és körtét, és ott a narancs, a mandarin és kivi is.

A teák a barátaink, a hideg téli időben egyébként is jólesik egy-egy csészével vagy bögrével egy finom kamilla-, gyömbér-, citromos vagy jázmintea. A folyadékfogyasztás egyébként is fontos (diétán kívül is), igyunk sok vizet!

Fotó: iStock.com/Mukhina1

Fotó: iStock.com/Mukhina1

Vacsorázhatunk?

Végül ügyeljünk arra is, hogy mikor eszünk. Az összes étkezés fontos, a vacsorát se hagyjuk ki, ne feküdjünk le éhesen. Próbáljunk meg hat óra után már semmit sem enni, előtte pedig olyasmit, ami könnyen emészthető, nem üli meg a gyomrunkat.

És a mozgás?

A mozgás a rövid lefolyású diéták esetében is fontos, egyrészt gyorsíthatja a fogyást, másrészt az alakformálásban, feszesítésben van fontos szerepe. Ha túl hideg van ahhoz, hogy kimerészkedjünk a szabadba, fussunk futópadon, vagy járjunk el különböző kardió- és nyújtóedzésekre.

És mivel tél van, miért hagynánk ki a szaunát? Néhány perc izzadás csak jót tehet a testünknek – az egészségünknek és a lelkünknek is, nem beszélve a bőrünk szépségéről!