Egészség

Viszlát, ízületi fájdalmak, helló, tél!

Itt a december, a hideg, és vele együtt a sokasodó ízületi fájdalmak is megérkeztek. Na de mit tehetünk ellenük?

Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, tudják, mennyire fájdalmas lehet a hideg. Még merevebbé, görcsösebbé, fájdalmasabbá teszi a mozgást, további gyulladást is okozhat. Mi áll ennek hátterében? Nem csupán az érezhető hideg, hanem a lecsökkenő légnyomás is, ami a hidegfrontokat megelőzi. A nyomásváltozás az arra érzékenyeknél azonnal előhozhatja vagy súlyosbíthatja az ízületi fájdalmakat, sőt, sokan már előre ebből megérzik, hogy hidegfront közeledik országunkhoz. Ugyanakkor a jó hangulathoz és az egészséghez szükségünk van rendszeres mozgásra. Hogy ez minél kevesebb fájdalommal járjon, adunk néhány téli tippet.

Öltözzünk rétegesen 

A szoros, testre tapadó ruhák nemcsak kényelmetlenek, de megnehezíthetik a mozgásunkat, vérkeringésünket is. Öltözzünk lazán, de rétegesen, kerüljük azokat a ruhadarabokat, amik szorítanak.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Ne feledjük a sapkát és a kesztyűt

Végtagjainkat, fejünket, nyakunkat mindenképpen védenünk kell a kinti hidegtől. Nem számít, hogy nem ezt szoktuk meg, nem áll jól, vagy mindig otthon felejtjük: ha odafigyelünk, megszokhatjuk, hogy mindig alaposan felöltözzünk sapkába, sálba, kesztyűbe, és ne hagyjuk egyiket sem el (olyan gyakran). Nem feltétlenül kell fagypont alá süllyednie a hőmérsékletnek: plusz tíz fokban is elgémberedhetünk, ha nem védjük kezeinket, orrunkat és lábujjainkat odakint.

Viseljünk vízhatlan csizmát

Divat ide vagy oda, igenis szükségünk van télen egy vízhatlan, meleg bakancsra vagy csizmára, ami ellenáll a hónak, esőnek és hidegnek is. Ennek hiányában a hideg és a nedvesség együtt megfázást és ízületi fájdalmakat okozhat. Sőt, az ízületi gyulladásban szenvedő lábak amúgy is gyengébbek és érzékenyebbek lehetnek, így annál is inkább jó szolgálatot tesz egy pár megbízható, stabil, biztonságos és meleg cipő, amiben kisebb az esés valószínűsége is.

Sportoljunk 

Bár ebben a hidegben az esik a legjobban, ha a meleg szobában olvasgathatunk, és a szokásosnál is kevesebb kedvet érezhetünk a sportoláshoz, de attól még szükségünk van rá. A mozgás boldogsághormonokat szabadít fel, karbantartja izmainkat, vérnyomásunkat, koleszterinszintünket, segít elkerülni a téli depressziót, lazítja az ízületeket, oldja a merevséget, az izomfeszülést. Ha kell, nyugodtan hordjunk ízületi rögzítőket, tapaszokat, vigyünk magunkkal túrabotot, botot vagy más járássegítő eszközt, és legalább sétáljunk, vagy ha beltéri mozgásra vágyunk, menjünk úszni, jógázni, gyógytornázni.

Fotó: iStock.com/Katie_Martynova

Fotó: iStock.com/Katie_Martynova

Együnk melegítő hatású ételeket

A termogén élelmiszerek képesek egy kicsit emelni a testhőmérsékleten, ami nagyon hasznos lehet az ízületi gyulladás és a hideg elleni küzdelemben. Ilyen a gyömbér, a kurkuma, a Cayenne-bors, de a citrusfélék is bátran fogyaszthatók értágító hatásuk miatt.

Masszíroztassunk 

A masszázs élénkíti a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat, enyhíti az izmok feszülését, görcseit, rugalmasabbá teheti merev ízületeinket, jót tesz testnek és léleknek, így bátran járjunk masszőrhöz. Kimelegedve és felfrissülve pedig még jobban figyeljünk oda a réteges öltözködésre hazafelé!