Egészség

Az anyai szívnek nem lehet parancsolni: a legidősebb nők a világon, akik gyereket szültek

Ha egy nő anya szeretne lenni, a vágy sokszor mindennél erősebb lehet, még az idősebb életkorban vállalt terhesség veszélyeinél is.

35 éves kor felett már nagyobb kockázattal jár a gyermekvállalás, ám ettől még rengetegen vannak, akik negyvenévesen vagy afölött szülnek egészséges gyermeket. A magyar hírességek közül kifejezetten „későn”, 52 évesen szült a Szomszédok sorozat Almája, Fehér Anna színésznő, 49 évesen Fejős Éva író, negyven felett adott életet Liptai Claudia, Szulák Andrea és Fésűs Nelly is. Valószínűleg mindannyian tudatában voltak a kockázatoknak, hiszen minél idősebb az anya, annál nagyobb a genetikai problémák esélye, és a szervezet teherbíró képessége is csökkenhet. Ugyanakkor olyan nem létezik, hogy túl öreg anyai szív. Sokan csak negyven felé érik el a karrierálmaikat, az anyagi biztonságot, vagy találnak olyan párra, akivel együtt szeretnének szülővé válni, és sokan arról számolnak be, hogy ebben az életkorban már lazább, bölcsebb, türelmesebb és tapasztaltabb anyaként tudnak jelen lenni csemetéik mellett. Mások azonban épp hogy fáradtabbnak érzik magukat, tartanak a betegségektől, a kromoszóma-rendellenességektől, és félnek attól, hogy nem érik meg gyermekük felnövését, az unokák megszületését.

Klimax után

A nők termékenysége a férfiakéval ellentétben igencsak behatárolt. Egy bizonyos életkorban elkövetkezik a klimax, nem érik meg több pete, így nincs is minek megtermékenyülnie. Ugyanakkor a változókor nem egyik napról a másikra következik be, akár évekig tarthat, míg teljesen megszűnik a peteérés. Addig pedig a pár, aminek tagjai nem védekeztek – ráadásul nincs 100%-os védelmet nyújtó fogamzásgátló eszköz – bizony szembenézhetnek egy kései terhességgel, mert már azt hitték, ez nem is lehetséges. Aki a klimax után szeretne babát, az mesterséges megtermékenyítést vehet igénybe, sőt, külföldön béranyát is. Ám arra is akadnak példák, hogy a rekordidős nők maguk hordták ki gyermekeiket.

A nagy meglepetés

Dawn Brooke 1997-ben azzal került be a hírekbe, hogy 59 éves korában, a legidősebbként a világon, természetes úton teherbe esett. Olyannyira nem tartotta ő sem lehetségesnek ezt, hogy a várandósság korai jeleit rákbetegségnek hitte, ezért fordult orvoshoz. Végül kiderült, hogy peteérése azért következhetett be, mert egy korábbi betegsége során régebben hormonokkal kezelték. A kisfiú végül egészségesen született, szülei utoljára tízéves korában nyilatkoztak, nagyon boldogok voltak, aktívak és egészségesek.

A post shared by OnlyPictures (@onlypictures13) on

A világrekorder

Az indiai Omkari Panwar 2008-ban, kereken 70 évesen szülte meg mesterséges megtermékenyítéssel fogant ikreit, egy lányt és egy fiút, ám a kislány életét vesztette születése után. Az asszony és férje ekkorra már felnevelte két korábban született gyermekét, sőt, azoknak is gyermekeik születtek, de a pár úgy érezte, mindenképpen szükségük van még a gyerekvállalásra. Petesejtet donortól kaptak, de az eljárás kifizetéséhez el kellett adniuk vagyontárgyaikat, és hitelt kellett felvenniük. Panwar így lehet újabb gyermekének csupán biológiailag, de nem genetikailag édesanyja. Az asszony úgy nyilatkozott, hogy már a terhessége során tudta, hogy ha vele bármi történne, családtagjai gondját viselik gyermekének, így nyugodt a lelkiismerete.

A post shared by OnlyPictures (@onlypictures13) on

Teljesen mindegy, hogy fiatalon vagy idősebben szül valaki gyermeket, mi és valószínűleg minden jóérzésű ember boldogságot és egészséget kíván a családoknak.