Egészség

Igyunk mindennap gyömbérteát – ilyen fantasztikus hatásokkal bír

A gyömbér évszázadok óta jelen van a népi gyógyászatban, és fantasztikus egészségügyi hatásai rendkívül széles skálán mozognak – a hányinger csillapításától a gyulladáscsökkentésig rengeteg panaszra bevethetjük.

Serkenti a vérkeringést

A gyömbérben található összetevők segítenek a szervezetnek felmelegíteni a testet, így a vérkeringést is serkentik. Tele van értékes aminosavakkal, amelyek szintén támogatják ezt az élettani folyamatot, és ezáltal csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Csillapítja a fájdalmat

Fő összettevője, a gingerol erős gyulladáscsökkentő, és blokkolja azt a vegyületet a testben, amely a fájdalomérzetért felelős. A gyömbértea rendszeres fogyasztása segít enyhíteni a köszvény és a reuma okozta fájdalmat, de fejfájás ellen is bevethető.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Enyhíti a menstruációs görcsöket

A gyömbér a menstruáció okozta panaszokra is gyógyírt jelenthet – enyhíti a görcsöket, a premenstruációs szindróma tüneteit, valamint a fáradtságnak is hatásos ellenszere. A gyömbértea fogyasztása lazítja az izmokat, és az erős menstruációt is enyhíti.

Émelygés és emésztőrendszeri panaszok ellen is hatásos

Az illóolajoknak és fenolnak köszönhetően csillapítja a háborgó gyomrot, így várandós nőknek is szokták ajánlani a gyömbérteát a reggeli rosszullétekre. Sőt, ha utazás közben szoktunk émelyegni, igyunk meg előtte egy pohárral!

Erősíti az immunrendszert

Antioxidáns hatása révén védelmet nyújt a megfázás ellen, ha pedig már megtörtént a baj, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Méregtelenít, és általánosságban erősíti az immunrendszert.