Egészség

9 ok, amiért nagyon szeretjük a chiamagot

Persze leginkább azért, mert rengeteg finomságot lehet belőle készíteni. De azért van még néhány indokunk, miért érdemes beilleszteni az étrendünkbe!
  1. Serkenti az agyműködést: A benne található omega-3 zsírsavaknak köszönhetően hozzájárul az egészséges agyműködéshez, és serkenti is azt.
  2. Jót tesz az emésztésnek: Tele van rosttal, ami nagyon fontos tápnyag az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Emellett természetes gyógymódot jelenthet székrekedésre is.
  3. Segít a fogyásban: Hosszabb távon eltelít, ráadásul olyan aminosavat is tartalmaz, ami szabályozza az éhségérzetet.
  4. A csontok és fogak egészségének őre: Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, így erősíti a fogakat és a csontozatot. Egy adag chiamag a napi kalciumszükséglet körülbelül 18%-át fedezi.
    Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

    Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

  5. Szuper fehérjeforrás: Tele van fehérjével, így hozzájárul az izomszövetek és sejtek regenerálódásához.
  6. Rákmegelőző hatással bír: Mivel tele van antioxidánssal, így megköti a számos rákos megbetegedésért felelős szabad gyököket.
  7. Védi szívünket: Szintén az antioxidáns-tartalmának köszönhető, hogy segít egészséges szinten tartani a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  8. Gluténmentes: Ha gluténérzékenyek vagyunk, vagy egyszerűen csak szeretnénk elhagyni ezt az összetevőt, kihívást jelenthet a változatos étrend összeállítása. A chiamaggal remekül helyettesíthetjük a gabonát!
  9. Tojás helyett: Ha allergiásak vagyunk a tojásra, vagy vegán étrendet követünk, a chiamag itt is szuper alternatívát jelenthet kocsonyás állaga miatt. Csak keverjünk össze 1 tk. chiamagot 6 tk. vízzel, és hagyjuk pihenni 15 percig. Sütésnél bármikor bevethetjük!