Egészség

Így csökkentsük minimálisra az ülőmunka káros hatásait

Ülni egy irodában egy széken az asztal és a monitor előtt minden, csak nem izgalmas, a testünknek legalábbis biztos nem. Nemcsak a gerincünk, de más szerveink is károsodhatnak, ha nem mozgunk eleget, és nem ülünk helyesen.

Magával az üléssel nem lenne baj, csakhogy az átlagember élete úgy néz ki, hogy elautózik vagy eltömegközlekedik a munkahelyére, ott leül, és csak ebédszünetre áll fel. 8–10, de akár 12 óra is eltelhet egy napból azzal, hogy ülünk. Ez elképesztő megterhelést jelent a gerincünknek, ízületeinknek, porckorongjainknak, és persze nagy mennyiségű passzivitást az egész testnek. Hiába használjunk az agyunkat és a kezeinket, a testünknek a félnapnyi ülés kihasználatlanságot, egyoldalú terhelést jelent. Ha az ülő életmód mellett nem sportolunk rendszeresen, nem táplálkozunk egészségesen, akkor hamar szív- és érrendszeri problémákkal, túlsúllyal, alacsony energiaszinttel és állóképességgel találhatjuk szembe magunkat, amik végül krónikus betegségekhez vezethetnek. Egyszerűen azért, mert majdhogynem mozdulatlanok vagyunk, miközben testünket mozgásra tervezték. Sérvek, kopások, deformitások alakulhatnak ki a gerincen, fájhat a fejünk, a vállunk, a lábaink, visszerek jelenhetnek meg, lelassulhat az emésztésünk, nagyobb az esélyünk a cukorbetegségre, a különböző rákok kialakulására, és még sorolhatnánk. Két dolgot tehetünk, ha munkahelyet nem tudunk váltani: megtanulunk helyesen ülni, azaz minimalizáljuk a károkat, és ami legalább ennyire fontos: megtanulunk mozogni. Sokat.

Fotó: iStock.com/seb_ra

Fotó: iStock.com/seb_ra

Gyógytorna

Ahhoz, hogy az ülés minél kevésbé terhelje meg a gerincünket, megfelelő magasságba kell helyezni a monitort, a billentyűzetet és az irodai széket is. Ha ez megvan, tehát nem görnyedünk a billentyűk fölé, akkor jöhet a fenekünk alá ülőlabda vagy valamilyen speciális ülőpárna, ami megdolgoztatja az izmainkat, és segíti a helyes tartást. Ám mindezek semmit sem érnek, ha gyenge az izomzatunk. Nemcsak a gerinc melletti izmokat kell alaposan megerősítenünk, de a has- és farizmokat is. Gyógytornász és/vagy manuálterapeuta segíthet személyre szabott gyógytornasort kialakítani, amit nincs mese, legalább kétnaponta el kell végeznünk. Kiegészíthetjük ezt úszással, gerincbarát sportokkal, jógával,  fizikoterápiával, masszázzsal, hogy a helytelen ülés miatt kialakult görcsöket is oldjuk valahogy.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Elhízás ellen 

A lelassuló anyagcserét könnyedén fel tudjuk pörgetni, ahogy az ülésben elpunnyadt testünket is. Neki kell állnunk sportolni, mégpedig minimum heti két alkalommal, hogy vér- és nyirokkeringésünk végre felgyorsuljon a normális szintre. Ha ez megtörténik, kevesebb lábdagadás, fejfájás, szívbaj vár ránk az elkövetkezendő években, és persze a testsúlyunkat is sokkal könnyebb lesz kordában tartani. A fizikai passzivitás semelyik szervrendszerünknek sem tesz jót, ahhoz, hogy megőrizzük jó immunrendszerünket, jó cukorlebontó képességünket, vérnyomásunk, koleszterinszintünk is a helyes tartományban maradjon, a rendszeres mozgást életünk részévé kell tennünk. Olyan apróságok is számítanak, mint hogy lift helyett a lépcsőt használjunk, minden órában felállunk, öt percen át sétálunk, nyújtógyakorlatokat végzünk, hazafelé gyalog megyünk vagy futunk. Minél többet mozgunk, minél nagyobb kedvvel, annál könnyebben elbánunk majd az irodai munka másik nagy rákfenéjével is, a stresszel.