Egészség

Előzzük meg a hallásromlást

Egyre többet nyomkodjuk a távirányító hangerőgombját? Nehezen igazodunk el egy csoportos beszélgetésben? Hangosan beszélünk? Itt az ideje egy hallásvizsgálatnak!

A vizsgálatok szerint az időskori hallásromlás okán a 75 év feletti emberek fele szenved hallásproblémák miatt. Ám nem csak az idős emberek hallása maradhat el a tökéletestől. Legyünk akárhány évesek is, ha romlik a hallásunk, sokszor észre sem vesszük, hogy mindent szép lassan felhangosítunk magunk körül, még a beszédhangunkat is. További tünet lehet, ha fülzúgást, csengést tapasztalunk, nehezen halljuk meg a magas hangokat, a suttogást, a halk beszédet nem értjük. Érdemes orvoshoz fordulni, mert minél előbb kapjuk el a problémát, annál hamarabb elkezdhetjük kezeltetni. Sajnos az előrehaladott időskori hallásromlást már nem lehet visszafordítani, mert maguk az érzékelősejtek károsodtak, ám hallókészülékek segítségével még ilyenkor is visszakaphatjuk a hangok világát a maga teljességében. Addig pedig nézzük, mit tehetünk azért, hogy hallásunk minél jobb legyen!

Fotó: iStock.com/Remains

Fotó: iStock.com/Remains

Minimalizáljuk a zajt

Először is kerüljük a zajos helyeket. Minél több időt töltünk még épp elviselhető – vagy már elviselhetetlen – zajban, vagyunk közel a hangfalakhoz koncerten, annál nagyobb az esély rá, hogy fülünk érzékenysége csökkenni fog. Ha a munkahelyünkön vagyunk kénytelenek zajban dolgozni, kérjünk fülvédőt vagy használjunk füldugókat. Ha szeretünk zenét hallgatni otthon, ne vegyük maximumra a hangerőt, a fülhallgatók helyett inkább a fejhallgatókat részesítsük előnyben, és ott is figyeljünk az alacsony hangerőre. Otthonunkban ne bömböltessük a tévét, a rádiót, és családtagjainknak se hagyjuk, szóljon minden halkan, és ha tehetjük, ne „hallgassunk tévét” háttérzajként, élvezzük és figyeljük meg a csendet, próbáljuk meghallani, megkülönböztetni a különböző hangokat, zajokat. Szabaduljunk meg a zajszennyezéstől, és legyünk sokat a természetben.

Ne piszkáljuk a fülünket

Ne csepegtessünk bele semmit, ne pucolgassuk helytelenül használt fülpucoló pálcikákkal, ha úgy érezzük, a túl sok fülzsír miatt nem hallunk rendesen – mert ez is előfordulhat –, akkor menjünk el fül-orr-gégészhez, aki úgy mossa ki a hallójáratokat, hogy nem tesz bennük kárt.

Vegyük komolyan a fülgyulladást

Ha „fülesek” vagyunk, azaz hallójárataink könnyen begyulladnak, akkor vegyük komolyan a fülfájást és az egyéb jeleket, majd kezeltessük ki még idejében a gyulladást. Minél többször gyullad be a fül, annál rosszabb lehet a hallás. Ne üljünk huzatban, szeles időben viseljünk a fület is takaró sapkát, fülvédőt, ha észrevettük, hogy mindig uszoda után jelentkeznek panaszaink, használjunk speciális füldugót, vagy konzultáljunk szakorvossal a lehetőségeinkről!

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Éljünk egészségesen 

A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése, a rendszeres sport és az elhízás megelőzése, a vitaminokban gazdag táplálkozás egész szervezetünket jó karban tartja, beleértve füleinket is. A cukorbetegség vagy a magas vérnyomás fülpanaszokat is okozhat, érdemes mindkét krónikus betegséget megelőzni, amennyire csak lehet.

Ellenőriztessünk rendszeresen 

Ha zajos munkahelyen dolgozunk, gyakran szenvedünk fülgyulladástól, akkor akárhány évesek is vagyunk, évente vizsgáltassuk meg szakemberrel a hallásunkat. Nyugdíjas éveinkben, amikor már nyugalom vesz körül minket – legalábbis annak kéne –, az évente elvégzett hallásvizsgálat időben segíthet felfedezni és kezelni az esetlegesen kezdődő hallásromlást.