Egészség

Az olajos magvak fogyasztása csökkentheti az asztma tüneteit egy új kutatás szerint

Egy új kutatás szerint az olajos magvakban található E-vitamin segít megelőzni az asztmás rohamokat azáltal, hogy csökkenti a légúti gyulladást.

Az olajos magvakban az E-vitamin egy olyan formája – gamma-tokoferol – található, ami felveszi a harcot a légúti gyulladással szemben, így az asztmások számára kifejezetten ajánlott gyakori fogyasztásuk. Legnagyobb mennyiségben a dióban, a földimogyoróban, a pekándióban, valamint a növényi olajokban (szezámmagolaj, kukoricaolaj, szójaolaj) található meg. „Azért fordítottuk figyelmünket az E-vitamin vizsgálatára, mert a korábbi járványtani adatok azt mutatták, hogy azok az emberek, akik E-vitaminban gazdag étrendet követnek, kevésbé hajlamosak az asztmára és az allergiás megbetegedésekre” – magyarázta a kutatás vezető professzora, Michelle Hernandez az Észak-Karolinai Egyetemről.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Biztató eredmények

A kutatásban a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport gamma-tokoferol tartalmú étrend-kiegészítőt kapott, a másik csoport pedig csak placebót két héten keresztül. Miután letelt ez az időtartam, megvizsgálták mindenkinél a felköhögött váladékot. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik az E-vitamint kapták két hétig, alacsonyabb mértékű volt a gyulladás. Ez pedig azt jelenti, hogy az olajos magvak fogyasztása végre felüdülést hozhat az asztmásoknak – a kutatás vezetői ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy még további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítése céljából.